Framtidens bilfabriker ska bli smartare och mer flexibla. Det är målet med en stor forskningssatsning, där bland andra AB Volvo, Ford, DaimlerChrysler och Fiat deltar.
— Konkurrensen från Asien är stenhård. Ska vi kunna behålla produktionen nära våra kunder måste vi slipa våra produktionssystem.
Det säger Bert Hill. Han jobbar på AB Volvos utvecklingsbolag Volvo Technology, och är projektledare för forskningsprojektet MyCar.
En av de stora utmaningarna för fordonsindustrin är att allt fler olika produktvarianter ska tillverkas. Särskilt tydligt är det för lastbilstillverkarna, där i stort sett varje bil som byggs är en kundanpassning. Att planera produktionen manuellt blir allt svårare. Målet med MyCar är att ta fram lösningar som automatiskt anpassar fabriken efter vad som väntar i orderstocken.
— Det handlar bland annat om att planera i vilken ordning bilarna ska byggas. Vi utvecklar lösningar som tar hänsyn till vad som händer på golvet, i form av takttider och liknande, och som kommunicerar med underleverantörer i flera led, för att se hur deras leveransstatus är, säger Bert Hill.
En annan viktig del är att se till att operatörer har rätt information vid rätt tillfälle. På Volvo har man gjort försök med att märka lastbilschassin med RFID, och automatiskt visa rätt anvisningar på skärmar i monteringsstationerna.
Men allt i MyCar är inte mjukvara. Projektdeltagarna jobbar också med att utveckla robotar och fixturer som är väldigt flexibla, och därmed återanvändbara.
— Övergripande handlar det om att samla in information som finns tillgänglig, och sen förbereda robotar och underleverantörer automatiskt. Bättre informationsflöde kommer den vägen ge minskade kostnader och ökad kvalitet.
MyCar drivs inom EU:s sjunde ramprogram, med en budget på 10 miljoner euro. Slutdatum är den sista april 2011, då målet är att det ska finnas datorprogram och hårdvara färdiga att ta i bruk.
Skriv en kommentar