Det går att bygga en sökmotor som levererar smartare svar än Google. Det hävdar den kände matematikern Stephen Wolfram. I maj blir det möjligt att testa själv.
Matematikern och vetenskapsmannen Stephen Wolfram är känd för datorprogrammet Mathematica och boken A New Kind Of Science.
Med sökmotorn Wolfram Alpha tänker han nu förändra sättet som vi letar efter information på webben.
”Dagens sökmotorer är väldigt bra för att söka efter specifika termer eller fraser. Men vi kan bara få svar på frågor som ställts förut. Vi kan leta efter saker, men inte komma fram till något nytt”, skriver Stephen Wolfram på sin blogg.
Skillnaden jämfört med traditionella sökmotorer som Google och Live Search är att Wolfram Alpha inte kommer fungera med sökord. Istället matar man in en faktisk fråga, och ut ska Wolfram Alpha spotta ett svar.
Wolfram Alpha är inte den första sökmotorn som ska göra det möjligt att använda språket så som människor använder det. Powerset, Hakia och Twine är alla webbtjänster som strävar åt det hållet. Men Wolfram Alpha skiljer sig också från dem.
Medan Powerset, Hakia och Twine använder språkanalys för att tolka vad det egentligen är för fråga som användaren vill ha svar på, så är Wolfram Alphas hemlighet ren matematik.
Exakt hur sökmotorn kommer att fungera avslöjar Stephen Wolfram inte i sitt blogginlägg, men han ger vissa generella beskrivningar. I grunden ligger arbetet med både Mathematica och A New Kind of Science. Kunskaperna från dem har Stephen Wolfram använt för att bryta ner all data så att den blir möjlig att använda i beräkningar. Sen bryter man ner frågorna som matas in i sökrutan på samma sätt. Och utifrån det ska svaret gå att räkna fram. Det är alltså inte en sökmotor i traditionell mening, som presenterar en lång lista med länkar till webbsidor. Istället är det en fråga, ett svar som gäller.
En av de personer som redan fått testa Wolfram Alpha är Nova Spivack, vd på företaget som utvecklar Twine. Och han är imponerad. Wolfram Alphan kan visa sig ”lika viktig för webben (och världen) som Google, men för ett annat användningsområde” skriver Nova Spivack.
Vi andra får vänta till maj med vår bedömning. Då öppnar Wolfram Alpha för allmänheten.
Skriv en kommentar