Socialt kvitter i litteraturens marginaler
”För e-boken finns en mängd alternativa sätt för läsaren att lämna spår i e-böckerna, men det är spår som också i en knapptryckning kan försvinna. De är inte beständiga i någon självklar bemärkelse. Det vill till att bibliotek och andra institutioner finner sätt att bevara denna diskursiva röstmassa, även den som i vår tid är mindre namnkunnig. Alla marginalantecknade böcker blir värdefulla i ett historiskt perspektiv – de är spår efter specifika läsningar, men också bidrag i ett enskilt verks receptionshistoria. Med lite distans kan de rentav ge ett uttryck för en tidsanda.”
Intressant understreckare om digitala marginalanteckningar i Svenska Dagbladet. Själv tycker jag att e-böcker framför allt är ett lyft för facklitteratur. Jag läser mycket engelsk i Amazons Kindle-app på min iPad och iPhone – och att få allt det jag stryker under och antecknar samlat på ett ställe på Amazons webbplats är fruktansvärt bra.
Men det Magnus Bremmer nämner i citatet ovan är en viktig aspekt. Med digitalt kommer också möjligheten att enkelt bevara för framtiden. Förutsatt att tjänsterna är byggda på rätt sätt. Med Kindle är mina marginalanteckningar knutna till tjänsten. Så vill jag egentligen inte ha det.
Förra sommaren skrev jag om samma ämne i DN Kultur. Intervjuade bland andra Henrik Berggren på Readmill. Företaget har en idé om att marginalanteckningarna ska vara frikopplade från var och hur man läser boken.
Så vill jag ha det.
Skriv en kommentar