Googles operativsystem för mobiltelefoner har gjort Sverigedebut. I Malmö finns företaget som gett Android sitt utseende.
Förra veckan började operatören Tre sälja HTC Magic. Det är den första mobilen med Googles operativsystem Android som når svenska butiker.
— Allt användarna ser i den har vi gjort. Ikoner, menyer, former, färger – och hur delarna fungerar ihop, säger Per Grimberg, designer och även han en av The Astonishing Tribes, TAT, grundare.
Sökjättens planer på ett eget operativsystem för mobiler blev offentliga hösten 2007. Som enda svenska företag fanns TAT med i utvecklingsarbetet. Men att få med dem hade krävt ett visst mått av övertalning från Google.
— För oss är det ett ganska ovanligt projekt, eftersom vi egentligen inte gör design som inte är kopplad till våra produkter. Om det inte är väldigt strategiska projekt. Google lyckades övertyga oss om att Android var ett sånt, säger Hampus Jakobsson.
I efterhand kan tveksamheten vara svår att förstå, men när telefonsamtalet från Google kom var det enligt honom inte helt enkelt att avgöra om det här var fågel, fisk eller någonstans mittemellan.
— Efter diskussioner med Google så stod det klart att det här skulle kunna bli riktigt stort. Och så har det ju blivit. Bara i år kommer det lanseras 20 nya Android-telefoner, säger Hampus Jakobsson.
TAT kom in i projektet relativt sent, efter att två-tre andra designbyråer misslyckats med uppdraget. Det innebar en tight tidsplan.
— Vi sa från början att den inte var realistisk. Svaret var att det var den som gällde, och att vi skulle göra så mycket vi kunde under de förutsättningarna. Under de två första veckorna funderade vi på vad vi kunde ha för ursäkt för att hoppa på ett plan och åka hem. Men det är det omöjliga som är det roliga, säger Hampus Jakobsson.
Utmaningarna var många. Android är ett operativsystem med öppen källkod, och Google ville att den öppenheten också skulle genomsyra grässnittet. Samtidigt var en målsättning att det skulle se häftigt ut. Enligt Per Grimberg en svår balansgång:
— Vi hade många designförslag som blev för häftiga och för trendiga. De skulle nischat in telefonen på en för smal målgrupp och inte alls andats “öppenhet”, säger han.
En annan utmaning har varit att bygga ett användargränssnitt som fungerar med all den hårdvara som Android är tänkt att köra på. Pekskärmar kommer med all sannolikhet alla tillverkare att välja. En del nöjer sig med det, andra kompletterar med ett fysiskt tangentbord. I de två modeller som HTC lanserat finns också en styrkula. Dessutom har det hela tiden funnits planer på att använda Android i bärbara datorer.
— Det här innebär att det hela tiden är en massa designbeslut som måste fattas, och en hel del av dem blir kompromisser. Det gäller bara att göra dem så bra som möjligt, säger Hampus Jakobsson.
Ett exempel är hur huvudmenyn ser ut i en vanlig knapptelefon, jämfört i en modell med pekskärm. I en mobil som styrs med knappar finns en markör, i en pekskärmsmobil saknas den.
— Men hur gör man i en telefon som kan styras på båda sätten? Lösningen blev att så länge användaren pekar på skärmen med fingrarna finns ingen markör, men så fort styrkulan eller knapparna rörs dyker den upp. Vi var väldigt skraja för hur det skulle upplevas, eftersom det kan vara läskigt när saker dyker upp och försvinner i gränssnittet. Vi har fattat kanske ett hundratal sådana läskiga beslut på vägen, säger Per Grimberg.
Nu är de första Android-telefonerna lanserade, och många fler står på kö. För TAT betyder det stora affärsmöjligheter. Företaget är fortfarande inblandat i utvecklingen av själva operativsystemet, men den stora potentialen finns i alla de företag som nu tänker använda Android. För dem kommer anpassning av användargränssnittet vara ett viktigt sätt att särskilja sig i konkurrensen.
— Formfaktorn är i stort sett förutbestämt, eftersom nästan alla vill ha en stor pekskärm. Som tillverkare kan man stoppa i egna program och tjänster, men annars är det i gränssnittet som det finns potential att profilera sig, säger Hampus Jakobsson.
Enligt honom finns ungefär hälften av TAT:s ursprungliga idéer i Android i dag. För att kunna realisera den andra hälften krävs TAT:s produkter.
— För oss är det bra att varit med så tidigt, det ger oss ett stort försprång. När tillverkarna meckat ett tag med Android och hittat begränsningarna tror jag att vi kommer kunna sälja till många, säger Hampus Jakobsson.
Skriv en kommentar