Skilj på arbetsmaterial och referensmaterial. Skilj på sånt du behöver imorgon och sånt du behöver om två, tre år. Eller kanske ännu längre in i framtiden.

Sånt du behöver här och nu kan absolut få ligga hos en molntjänst. Men tänk efter med sånt du behöver på sikt.
För ett litet tag sedan skrev jag om att jag valt Devonthink istället för Evernote. En viktig anledning är bättre funktioner för att hitta det jag letar efter.

Men det viktigaste skälet är att Devonthink inte är en molntjänst och att allt jag sparar i programmet sparas i standardformat som kan öppnas i andra program också.

För referensmaterial som ska finnas kvar om några år är båda de här aspekterna väldigt, väldigt viktiga.

Kraschande hårddiskar och inlåsta filer

Alla molntjänster kan drabbas av en rejäl hårddiskkrasch i eftermiddag1, men sannolikheten att ett företag läggs ner över en natt är liten. Att ha sina att göra-listor hos ett företag som Todoist ser jag därför inget jätteproblem med, men däremot att ha arkivet hos Evernote. Av den anledning att driftsproblem inte är den enda orsaken till att den data som lagras hos ett molnföretag försvinner. Företaget kan köpas upp, få finansiella problem eller av andra anledningar försvinna. I Digitalsamtal #041 pratade Carl och jag om ett sånt fall. Eftersom det är svårt att göra säkerhetskopior av det du sparar hos en molntjänst är du i ett sånt fall körd2.

Ett arkiv är långtidslagring, något vars värde växer med tiden. Om du om några år får ett mail från Evernote att pengarna är slut och bolaget läggs ned om ett halvår, vad gör du då?

Att jag valt Devonthink istället för Evernote handlar därmed också om min återkommande käpphäst: Data som har värde över tid ska lagras i så standardiserade filformat som möjligt. Att stoppa in saker i Evernote är enkelt, att flytta ut dem mer bökigt. Det går och möjligheterna har stadigt förbättrats. Men det här är möjligheter som är beroende av att andra utvecklare skapar lösningar som kan hantera export-filerna som Evernote skapar. Evernote många användare, vilket gör det intressant för andra att kunna ta hand om exportfilerna. Här och nu innebär det att en flytt från Evernote går rätt lätt att genomföra.

Sämre funktioner nu, men tillgång till data sen

Men som jag skrev ovan: För data som över tid är värdefull för mig är här och nu inte rätt bedömningsgrund när jag väljer vad jag ska använda för tjänster och program.

Det här är ett fantastiskt torrt och tråkigt resonemang. Dessutom kan det leda till att en får nöja sig med mjukvara som här och nu är sämre än alternativen.

Med Evernote har det länge varit så, att jag inte hittat något alternativ som funktionsmässigt känns fullvärdigt. Med Devonthink dök ett sånt program upp, med bättre funktioner till och med. Och eftersom jag hade all data i mina referensmappar på hårddisken i välkända filformat tog det mig inte mer än någon halvtimme att vara igång med Devonthink.


  1. Åtminstone i teorin. Sen får vi hoppas att de största, med miljontals användare, har rejäla backupsystem som gör sannolikheten får ordentliga driftsproblem liten. 
  2. Att använda molntjänster för att spara säkerhetskopior är däremot ett utmärkt alternativ för hur molnet kan användas! Och då ska kopiorna givetvis helst krypteras innan de lämnar din dator. För det ändamålet kan jag verkligen rekommendera Arq