När mängden information på nätet växer krävs nya sätt för sökmotorerna att rangordna webbplatser.
Om något år kan det vara personerna i bekantskapskretsen som avgör vilken webbplats som hamnar i topp.
—Ur användarsynpunkt är det största problemet med internet att man sköljs över av information. Med sociala funktioner i sökmotorerna är tanken att sökresultaten ska bli bättre.
Det säger Martin Källström, vd på Linköpingsföretaget Twingly som utvecklar en sökmotor för bloggar.
I dag kommer nätets söktjänster i mångt och mycket i ett one size, fits all-utförande. En viss sökning ger ett visst resultat, utan att någon hänsyn tas till vem som söker. Det är störst sannolikhet att den översta träffen är den bästa, men det går inte att veta.
Personliga sökresultat är ett sätt att förbättra för användarna.
— Om sökmotorn vet vilka intressen jag har och vilka andra personer som jag litar på, då är det information som kan användas för att skapa bättre resultatlistor, säger Martin Källström.
Twingly har tagit det första steget i den riktningen. Sedan ett knappt år tillbaka kan registrerade användare markera träffar som de tycker är bra. De blogginläggen viktas sen lite tyngre när samma sökning görs om i framtiden.
— Men det är inte tillräckligt. Även om användarna då får vara med och påverkar resultatlistan blir den inte personlig, säger Martin Källström.
Han vill därför att användarna ska kunna ta med sitt kontaktnät in på Twingly. Både så att vännernas rekommendationer väger extra tungt, men också så att man får en känsla av gemenskap. Martin Källströms mål är en söktjänst med en ordentlig touch av socialt nätverk.
— Inom ett år ska man kunna se vilka personer som markerat ett visst blogginlägg som bra hos oss. Klickar man på den personen får man upp alla andra inlägg som han eller hon också markerat. Genom interaktionen på Twingly kommer man då kunna hitta personer som har intressen som påminner om ens egna, och börja följa den personen, säger Martin Källström och fortsätter:
— Samtidigt får den här utvecklingen konsekvenser för den personliga integriteten. Det blir väldigt viktigt att vara tydlig med att alla rekommendationer man gör, de blir offentliga för alla andra användare att se.
Implicit eller explicit
Inom så kallad kollaborativ filtrering, som är det vetenskapliga namnet på socialt sök, finns två huvudsakliga teknikspår. Det ena kallas för implicit kollaborativ filtrering. Den andra för explicit.
När användarna inte ger någon aktiv input, utan sökmotorn bara ligger i bakgrunden och bevakar vad de gör, då kallas det för implicit kollaborativ filtrering. Det kan till exempel handla om teknik som registrerar vilka länkar i träfflistan de väljer att klicka på.
Explicit kollaborativ filtrering innebär att användarna aktivt bidrar med information som kan hjälpa sökmotorn. Det kan till exempel vara att de får mata in sina intresseområden.
Skriv en kommentar