Google växer så det knakar. Från 7.942 till 13.786 anställda det senaste året. En liten del av den ökningen kom när sökjätten köpte tekniken som Luleåföretaget Marratech hade utvecklat.
Nu är målet att Peter Parnes svenska Googlekontor ska växa.
I april köpte den amerikanska sökjätten tekniken som Luleåföretaget Marratech utvecklat. Samtidigt erbjöds de anställda att flytta med över till Google.
— Vi är ett drygt tiotal personer på kontoret i dag, men vi ska bli fler. Exakt hur många vet jag inte, det beror på vilka som söker, säger Peter Parnes, medgrundare till Marratech och sedan i våras ansvarig för Googles forsknings- och utvecklingsavdelning i Luleå.
— Ett av Googles problem är att hitta duktigt folk att anställa, det går inte att hitta all kompetens som behövs på ett och samma ställe, fortsätter han.
Etableringen i Luleå är därför typisk för Google. Det säger Randy Knaflic, personalansvarig för Googles tekniker i Europa, Mellanöstern och Afrika.
— Runt om i världen finns mängder av talangfulla människor som inte vill eller kan flytta till vårt huvudkontor i Mountain View. Var vi etablerar oss beror på var vi hittar dem, vi vill hitta platser där det finns gott om kreativa människor, säger han.
Första utvecklingskontoret utanför Kalifornien hamnade i New York. Schweziska Zürich blev första anhalt i Europa. Sedan dess har utvecklingsavdelningar öppnat i bland annat London, Moskva, Trondheim i Norge och Århus i Danmark.
— Ofta etablerar vi oss där det finns framgångsrika universitet och högskolor, eftersom där också finns den typ av människor vi söker, säger Randy Knaflic.
Hans förhoppning är därför att närheten till Luleå tekniska universitet ska göra det lätt att hitta ytterligare personal på plats. Och att Googles namn ska göra det möjligt att locka folk från resten av Sverige till Luleå också.
Arbetsuppgifterna Peter Parnes kan locka med är vidareutveckling av det system för webbkonferenser som Google köpte av Marratech.
— Vi jobbar med att utveckla tekniken och att få realisera våra visioner. Vi jobbar också redan med flera andra utvecklingsprojekt, men vad det handlar om kan jag inte berätta, säger Peter Parnes.
— För mig personligen innebär det här att jag får jobba med riktigt roliga saker. Och det är oerhört skönt att inte behöva fundera så mycket på marknadsbitarna, fortsätter han.
På sikt hoppas Peter Parnes att Googles köp av Marratechs teknik ska gynna Luleå. Inte bara genom de arbetstillfällen som Google skapar:
— Att Google finns på plats tror jag kan få fler företag att öppna i Luleå, säger han.
Affären är ett typexempel på den trend Niklas Johnsson på Invest in Sweden Agency ser; i stället för att utveckla all teknik på egen hand söker man efter mindre företag som redan gjort jobbet.
I Marratechs fall var det en gammal kundkontakt som lade grunden till Googles uppköp. På sin gamla arbetsplats använde han Marratechs teknik för distansmöten.
När han bytte jobb och började på Google introducerade han Marratechs lösning där. Efter ett tag började Google räkna på vad licenserna kostade och jämförde med alternativet, att köpa loss tekniken.
— Det blev ett uppköp. Det blev dyrare, men ger Google full kontroll över vilken väg den framtida utvecklingen ska ta, säger Peter Parnes.
Om den vägen bara innebär fortsatt intern användning, eller ett Google Webconference som komplement till Googles alla andra gratistjänster avslöjar varken han eller Randy Knaflic.
— Vi pratar aldrig om kommande tjänster, säger Randy Knaflic.
Skriv en kommentar