Med ST1000 tar Samsung fasta på att fotografier gör sig bäst där andra kan se dem. Utrustad med både wifi och bluetooth behövs ingen dator för att få ut nytagna bilder på nätet.
Megapixel-hysterin är på väg att nå vägs ände. För kameratillverkarna krävs annat för att skilja ut sig i kampen om kunderna.
Samsung ST1000 är en kamera för dem som tröttnat på mobilkamerans kassa bilder, men gillar telefonens möjlighet att snabbt få ut dem på nätet.
Enklast går det med ett trådlöst nätverk i närheten. Till ett sådant kan ST1000 ansluta, och sedan ladda upp bilder till Facebook och Picasa, eller filmer till Youtube. Dessutom stöds Samsungs egen bildtjänst.
Den som hellre skickar bilder via e-post kan göra det, men då krymps fotona rejält innan de lämnar kameran.
När den väl är ansluten till det trådlösa nätet går uppladdningen snabbt, men däremot tar själva uppkopplingen betydligt längre tid än man är van vid.
Har man en mobil med bluetooth är man inte helt strandsatt utan ett trådlöst nätverk. Då kan i stället bild-erna först föras över till mobilen, och därifrån läggas upp på valfri webbplats.
Även i det här fallet blir bilderna förminskade under flytten från kamera till mobil.
En annan finess hos kameran är inbyggd gps-mottagare, vilket i och för sig också finns i flera mobiler i dag.
Med gps-mottagaren kan bilder förses med geografisk position helt automatiskt, om kameran lyckas hitta satelliter för positioneringen, vill säga.
Och det gör den verkligen inte alltid. I det närmaste helt fri sikt mot himlen är vad som behövs.
Som kamera betraktat då? Lättanvänd, tack vare en stor pekskärm på baksidan. De fysiska reglagen är inte fler än strömbrytare, avtryckare och zoom.
I menyerna finns en hel del inställningar för att göra fotograferandet så enkelt som möjligt, bland annat ett antal program för olika motiv och ansiktsigenkänning, som letar efter leende människor och undviker att ta bilder på dem som blundar.
Bildkvaliteten känns som en typisk pocketkamera. Okej, inte mer. Kamerans höjdpunkter är kopplingen till nätet. Det är en finess, som tillsammans med gps, gärna får ta plats i bättre kameror också.
Skriv en kommentar