IT-industrin har ett stort ansvar för klimatfrågan. Det menar Rakesh Kumar på Gartner. Analysfirman har beräknat att den globala it-användningen står för två procent av de totala koldioxidutsläppen.
Flygplan är stora, bullriga och släpper ut avgaser. Datorer är små, tysta och helt utan synliga utsläpp.
De skillnaderna tror Rakesh Kumar, analytiker på Gartner, är förklaringen till att flygindustrin får tonvis med kritik för sin negativa miljöpåverkan, medan ytterst få pratar om koldioxidutsläppen som it-industrin orsakar.
— Det är enkelt att peka på ett stort flygplan och säga ”se på det, det måste göra av med mängder av energi”. Men en enskild dator bidrar inte mycket till utsläppen, säger han.
Annorlunda ser det ut när utsläppen från alla servrar, routrar, kylanläggningar och datorer summeras. Gartners beräkningar visar att världens it-utrustning står för två procent av de totala koldioxidutsläppen, lika mycket som flygindustrin.
— Men det börjar hända något. Myndigheter i båda USA och Europa har fått upp ögonen för det här, säger Rakesh Kumar.
Men det är inte bara lagstiftarna som tittar närmare på it-branschens negativa miljöpåverkan. IT-branschen har gjort ”Grön IT” till ett av sina hetaste buzzwords, särskilt när det gäller utrustning till datorhallar.
— Historiskt har företag och kunder bara varit intresserade av utrustning som gör jobbet snabbare, har mer minne och så vidare. Men sedan två år tillbaka försöker allt fler balansera den utvecklingen med en bättre energieffektivitet. Än så länge är mycket marknadsföringssnack, men inte allt, säger Rakesh Kumar.
Enligt Gartner står datorhallarna för en tredjedel av koldioxidutsläppen från it. Att det är just den tredjedelen som fått branschens uppmärksamhet beror enligt Rakesh Kumar på att servermarknaden är betydligt större än den för skrivbordsdatorer, räknat i kronor, och därmed viktigare för tillverkarna att positionera sig på, men också på att det är utsläpp som är förhållandevis lätta att göra något åt.
— I datorhallarna är ny teknik lösningen. Effektivare strömförsörjning, smartare kylning och virtualisering till exempel. Den tredjedel av utsläppen som orsakas av utrustningen i kontorsmiljöer är besvärligare, eftersom det även kräver ett förändrat beteende hos användarna, säger han.
Enligt Rakesh får hårdvarutillverkarna bära hundhuvudet på egen hand, medan mjukvaruföretagen kommer betydligt lindrigare undan.
— De ser inte miljöproblemet som sitt, men de måste tänka om. Programvara som använder fler klockcykler än nödvändigt för att utföra sitt arbete påverkar så klart energianvändningen negativt.
Skriv en kommentar