Genom omvärldsbevakning, bland annat med hjälp av RSS och Twitter, hittar jag texter som jag vill läsa. Sällan hinner jag läsa dem i samma ögonblick som jag träffar på dem. Istället stoppar jag in dem i Instapaper, där de väntar tills dess att jag har tid.

Mycket av det jag läser är en del av research för kommande artiklar jag ska skriva. Därför sitter jag inte helt tillbakalutad när jag läser. Ofta har jag penna och papper till hands, där jag skriver ned viktiga punkter från texten. Eller så skriver jag ner dem i Ulysses direkt.

Men ofta vill jag också spara citat ur researchmaterialet. Instapaper i kombination med Ifttt har en riktigt bra lösning på det.

I Instapaper är det sedan ett tag tillbaka möjligt att använda både en virtuell överstrykningspenna och att skriva marginalanteckningar i de webbtexter jag sparat. Och det är ju bra. Men samtidigt blir de inlåsta hos Instapaper. Och det är mindre bra. Instapaper är utmärkt för att läsa, men när jag jobbar vidare med det jag läst vill jag inte behöva återvända dit och bläddra igenom arkivet där för att hitta texterna jag läst.

Ifttt har en lösning. I Ifttt kan jag skapa regler som körs när jag antingen gör en markering eller skriver en marginalanteckning i en text jag läser i Instapaper. När det händer sparas den passagen eller anteckningen som en textfil på mitt konto på Dropbox och därifrån vidare till min dators hårddisk.

Resultatet är att jag har en mapp på hårddisken som successivt fylls på med de läsfrukter jag samlar på mig från de texter jag läser.

För att göra den ständigt växande samlingen med små textfiler hanterbar använder jag Devonthink för att bläddra bland dem.

Devonthink är ett Mac-program som lämpar sig väldigt väl för den som vill bygga upp ett eget referensbibliotek. Det går att stoppa in filer av i stort sett vilket slag som helst i databasen, och dessutom hjälper programmet till att hitta kopplingar mellan dem. När jag läser ett dokument kan Devonthink visa vilka andra som möjligen är relaterade, genom att analysera innehållet i dem.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.