”Hur gör du för att hålla koll på Instagram?” Frågan har jag fått när jag föreläst om sociala medier som reporterverktyg på JMG. Så här långt har mitt svar varit Platsogram, en webbtjänst som gör det möjligt att göra platsbaserade sökningar på Instagram.

Men i arbetet med den nya versionen av min Internetguide om omvärldsbevakning har jag dykt djupare ner i Ifttt.

Ifttt är en väldigt viktig nättjänst för mig. Den gör det möjligt att koppla ihop olika webbplatser med varandra och skapa regler: När X händer på webbplatsen A, gör Z på webbplatsen B. Jag har bland annat flera Ifttt-regler som reagerar på olika taggar på bokmärkestjänsten Pinboard. Jag använder också Ifttt för att få telefonen att plinga till så snart jag fått en ny kommentar på Teknikbloggen på dn.se. (Genom att använda Ifttt:s RSS-kanal och Pushover.)

Och nu har jag insett att det går att göra väldigt mycket med Ifttt och Instagram också. Mer än att spara mina egna bilder till hårddisken för att använda dem i min skärmsläckare i datorn.

Ifttt kan hålla kolla på när en viss person gör en uppdatering på Instagram, när någon lägger upp en bild och taggar den med en viss hashtagg eller när någon lägger upp en ny bild från en viss plats. Allt förutsätter att bilderna är offentliga, att Instagram-kontot som postar dem inte är privat.

ifttt-location

Jag har gjort några försök med platsbaserade sökningar och de fungerar fint. Som journalistiskt verktyg är det exempelvis användbart i samband med en platsspecifik händelse. I samband med seriekrocken på Tranarpsbron förra året använde jag Platsogram för att se om några av ögonvittnena gjorde postade bilder på Instagram. Och det fanns det givetvis dem som gjorde. Annat tänkbart användningsområde är för kaféägaren som vill hålla koll på bilder som gästerna lägger upp efter fikan: Är de nöjda med besöket eller inte?

Instagram och integriteten

Givetvis finns här också klara frågetecken kring integritet och medvetenhet. I de försök jag gjort har det dykt upp bilder där jag långt ifrån känner mig säker på att personen i fråga tänkt på att bilden de laddar upp faktiskt är offentlig och möjlig för vem som helst att hitta.

Jag vet inte, men jag tror inte att Instagram uppfattas som en tjänst där det är särskilt enkelt att söka sig fram till bilder om man inte känner till användarnamnet på personen som publicerat den.

Kopplingen mellan Instagram och Ifttt visar i så fall att den känslan är felaktig.

Det här är ett i en serie av blogginlägg som handlar om arbetet med en uppdaterad version av Internetguiden Flöden, kvitter och statusuppdateringar – om omvärldsbevakning på nätet. Du kan läsa mer här.