Lågkonjunktur och finanskris till trots. Hans Möller, vd på teknikparken Ideon i Lund, är inte särskilt bekymrad.
— Vi har lärt oss att det finns två sidor av varje mynt, säger Hans Möller.
Myntet han pratar om är lågkonjunkturen. Och när det är den negativa sidan som alla fokuserar på just nu vill han istället lyfta fram de ljusglimtar som faktiskt finns på den andra: Att det blir enklare för småföretagen att rekrytera. Att möjligheterna till offentligt stöd ofta blir bättre. Att nyföretagandet ökar i lågkonjunktur.
— När inte det fasta jobbet längre känns lika säkert gör man kanske verklighet av den där företagsidén man gått och värkt på, säger Hans Möller.
Många av de nya företagen brukar komma från idéer i näringslivet. Men erfarenheten från tidigare nedgångar säger att nyföretagandet bland forskare och doktorander också ökar i lågkonjunktur. Svårigheten att hitta industriella partner som vill vara med och finansiera forskningen tror Hans Möller är den direkta orsaken som får personer i den akademiska världen att ta steget att starta eget.
— Och det tycker jag är en väldigt viktig roll vi som science park har att spela, att hjälpa till att kommersialisera den forskning som finansierats med offentliga pengar. Som medborgare i Sverige vill jag att de investeringarna ska komma mig till nytta som en medicin eller ett datorprogram, säger han och fortsätter:
— Självklart kan det bli tufft för våra företag, särskilt som många är finansierade med riskkapital. Ska man ut och söka pengar nu, då är det inte osannolikt att man får problem. Men vi är ändå inte jättenervösa, säger Hans Möller.
Han tar Ideons statistik till hjälp för att förklara varför. Teknikparken grundades 1983. Sedan dess har runt 700 företag passerat genom lokalerna. Överlevnadsgraden är ungefär 70 procent, så många bolag finns fortfarande registrerade med samma organisationsnummer. Ytterligare några har blivit uppköpta, så siffran är egentligen ännu bättre.
— Den här typen av teknikföretag har en förmåga att överleva även när det blir tuffare tider. Men verksamheten blir annorlunda i lågkonjunktur. För våra företag gäller det att hitta sätt att få kassan att räcka. Att krympa kostymen är ett sätt, att hitta projekt där kunder går in som delfinansiärer ett annat. Och vi ser över stödet som vi ger dem från Ideon, bland annat genom att bli mer aktiva när det gäller att hjälpa dem med ansökningar av offentliga medel, säger han.
För Ideons egen del innebär lågkonjunkturen att utbyggnaden går långsammare. På ritbordet finns Ideon Gateway, ett ny byggnad med 16000 kvadratmeter fördelat på 19 våningar.
— Vi befinner oss i en marknadsföringsfas och kommer att bygga så snart vi har tillräckligt många kunder som skrivit kontrakt. Och i dagsläget är det många som dröjer med sådana beslut, konstaterar Hans Möller.
Enklare rekrytering i lågkonjunktur
<
p>I högkonjunktur, när det blir brist på högutbildad personal, är det svårt för de små teknikföretagen att konkurrera om arbetskraften med de större. I en lågkonjunktur blir det annorlunda.
— Det är en av lärdomarna vi dragit i tidigare konjunkturcykler, och som det finns gott om exempel på. Därför kan man räkna med att våra företag under den närmsta tiden får enklare att rekrytera. Och det är extra gynnsamt att finnas på en science park, säger Hans Möller.
En av anledningarna är enligt honom att det ger en kvalitetsstämpel att vara ett Ideon-företag, att idén och personerna bakom den tagit sig förbi en första gallring.
Men det är inte den enda fördelen med att sitta i lokaler på en teknikpark. En av deras viktigaste uppgifter är att fungera som en kontaktyta, mellan människor och företag, menar Hans Möller. Det är därför storföretag är intresserade av att ha lokaler på Ideon eller vid andra liknande miljöer runt om i landet – för att kunna hitta intressanta personer att anställa eller företag att köpa upp.
— Men flödet av personal går åt båda hållen, allt efter livssituation och möjligheter. För storföretagen är det värdefullt att få in yngre medarbetare, medan uppstartsbolagen har stor glädje av den kompetens de kan få från exempelvis Ericsson.
Skriv en kommentar