Aldrig har kopplingen mellan internet och en mobiltelefon som säljs i Sverige varit så stark som i HTC Magic. I “google-telefonen” står nätet i centrum redan från första uppstart.
Några steg in i inställningarna dyker kopplingen till sökjätten upp för första gången: Rutor för användarnamn och lösenord till Googles tjänster. Föga överraskande, med tanke på att Google är det företag som driver utvecklingen av Android.
Med uppgifterna inmatade tar det någon minut, sen är mobilens adressbok synkroniserad med Google Contacts, kalendern med Google Calendar och e-posten i Gmail finns ett klick bort. Telefonen går att använda utan ett konto hos Google, men då går en stor del av vitsen med den förlorad.
För den som inte redan är trogen Google-användare är det alltså läge för ett princip-beslut innan köp: Är jag bekväm med att lägga min kalender och adressbok hos Google?
Men Android är mer än kopplingen till Google. Gränssnittet, utvecklat av malmöföretaget The Astonishing Tribe, är snyggt. Och fungerar riktigt bra, även om det finns tillfällen när saker och ting inte beter sig som man förväntar sig.
Att telefonen är snabb förstärker det positiva intrycket. Oavsett hur många program som är igång flyter allt på bra, utan irriterande väntetid. Och program att fylla telefonen med finns det gott om i Android Market, nätbutiken för tredjepartsutvecklare.
Trots att HTC hävdar att batteriet ska räcka till sex och en halv timmes prat är strömförsörjningen inte tillräcklig. Möjligheterna är helt enkelt så många att telefonen tenderar att användas riktigt mycket. Laddning åtminstone varannan dag är ett måste.
För svenska användare finns en särskilt brist värd att uppmärksamma: Å, ä och ö är satta på undantag i telefonens virtuella tangentbord, utan egna knappar. Bokstäverna hittar man istället med ett lång tangenttryckning på a eller o, följt av en svepande rörelse fram till rätt tecken i raden som dyker upp.
Men nu är hela tanken med Android är att operativsystemet ska vara öppet och anpassningsbart. I Android Market finns i dagsläget två svenska tangentbord. Tyvärr fungerar det ena bara med HTC:s tidigare Android-telefon, och det andra är inte särskilt bra. Gissningsvis är det här något som löser sig på sikt.
Skriv en kommentar