Ibland kan det vara intressant att hitta tweets som skickas från en viss plats. Är du journalist vill du kanske se om det finns personer som twittrar från en nyhetshändelse. Är du kaféägare är det kanske intressant att se vad gäster skriver. Och så vidare.

Den som twittrar från en mobiltelefon gör det många gånger med det som kallas för geopositionering påslaget. Det innebär att inlägget på Twitter märks med en gps-position som talar om var twittraren befann sig när inlägget gjordes.

Efter kända källon ([konton]) och ämnen ([hashtaggar]) är detta alltså [det tredje sättet] att leta efter information på Twitter: Geografisk plats.

En gps-sökning på Twitter kan göras på två olika sätt:

  1. Från sidan för [avancerade sökningar].
  2. Genom att formulera en sökfråga till Twitter som innehåller nyckelordet geocode.

Att använda sidan för avancerade sökningar är det enklaste. Men att använda geocode ger större kontroll över hur sökningen utförs. Söksyntaxen är geocode:X,Y,Zkm. X ersätts med latitud, Y med longitud och Z med radien på den cirkel runt platsen X,Y du vill att sökningen ska omfatta.

För att kunna använda geocode behöver du därför ta reda på longitud och latitud för platsen du är intresserad av. Ett sätt är att använda Google Maps. Sök efter platsen, högerklicka vid kartnålen som hamnar på kartan och välj Vad finns här?. Upp dyker då en liten ruta där longitud och latitud står längst ned. Kopiera siffrorna och klistra sedan in efter geocode: i Twitters sökruta. Sen måste du ta bort mellanslaget efter kommatecknet som skiljer longitud från latitud. Och så lägger du till exempelvis ,1km för att göra en sökning i en cirkel med radien en kilometer.