Med en modern mobiltelefon är det möjligt att se mer än verkligheten. Likt Terminator får användaren extrainformation mitt i synfältet. Tacka telefonernas kompass för det.
När Arnold Schwarzenegger härjar runt som Terminator har han stor hjälp av sin robotsyn. I en strid ström dyker korta informationsbitar om omgivningen upp framför ögonen. Den som har en Android-telefon eller en Iphone 3GS kan nu själv testa hur det är att se världen som en robot gör.
Tekniken som kallas augmented reality – förstärkt verklighet – är en riktigt het trend i mobilvärlden. Det finns redan mobilprogram som visar närmaste vägen till tunnelbanan i London eller förklarar vad du ser om du riktar telefonen mot en känd byggnad.
Informationen på telefonens skärm, som ett informationslager över kamerans bild av den direkta omgivningen.
Förklaringen till att tekniken är så het just nu finns innanför skalet på de allra nyaste och mest avancerade telefonerna: en digital kompass.
— Med en telefons gps har man länge kunnat veta var den befinner sig. Men med kompassen går det också att avgöra åt vilket håll kameran är riktad. Då blir det möjligt att ta reda på vad som finns framför kameran, säger Dan Gärdenfors, som jobbar med mobila användarmiljöer på Malmöföretaget TAT.
Jämfört med virtuell verklighet, som placerar användaren i en fantasivärld, används den förstärkta verkligheten till att ge mer information om den riktiga världen. Dan Gärdenfors kallar det för ett slags platsbaserat internetsök.
— Står jag framför ett hus kan jag så klart ta fram mobiltelefonen och googla efter mer information. Men ännu enklare är det ju om jag bara kan rikta mobilen mot objektet, låta den känna igen vad det är och göra sökningen åt mig.
I filmens värld kan Terminator känna igen objekten som dyker upp framför honom. I mobilprogrammen är kamerans bild än så länge bara en snygg bakgrund som informationen projiceras över. Men idéer om hur bilden ska få en mer aktiv roll finns det gott om.
Ett exempel är Nokias Point & Find. Mobilprogrammet finns ännu så länge bara i en testversion, men kan bland annat känna igen bioaffischer.
— Vi har kört tester med det i England och USA. Håller man mobilen framför en affisch får man en länk till en trailer, information om var närmsta biograf finns och möjlighet att köpa en biljett, säger Klas Ström, nordisk produktchef på Nokia.
Ett annat exempel är en film på Youtube som TAT la ut i somras tillsammans med Polar Rose, ett Malmöföretag som utvecklar teknik för bildigenkänning.
I filmen visar företagen en vision för hur tekniken kan användas: människor framför kameran identifieras, och bredvid dem på skärmen dyker deras kontaktinformation och senaste uppdateringar på Twitter upp.
— Det är inte mycket som ska till för att en sådan här tjänst ska gå att bygga på riktigt. Algoritmerna för igenkänningen måste gå att köra i telefonerna, och dit är det inte långt, säger Jan Erik Solem, teknikchef på Polar Rose.
När gps och kompass kan kombineras med bildigenkänning i telefonen öppnar det för Terminator-syn på riktigt.
— Positionen kommer att fortsätta att vara viktig. Det går inte att matcha ett hus som man står vid mot alla tänkbara hus i världen. Men vet man var telefonen befinner sig, då har man snävat in möjligheterna rejält, säger Jan Erik Solem.
Runt hörnet tror Dan Gärdenfors att en kamp väntar mellan olika program för augmented reality, lite som kampen mellan webbläsarna.
— Det kommer inte att funka med olika program för olika typer av information. Det som behövs är ett augmented reality-program som visar den information som användaren behöver just för tillfället, säger han.
De bygger standard för information i extra lager
<
p>Med ett program för nyteknik.se, ett annat för sj.se och ett tredje för facebook.com hade webben floppat. Nederländska Layar vill bli den förstärkta verklighetens motsvarighet till webbläsaren.
I programbutikerna för Iphone och Android blir programmen för förstärkt verklighet allt fler.
Många har ett enda användningsområde, som att visa vägen till närmaste tunnelbanestation i London. Men det finns också program som vill vara en generell plattform för förstärkt verklighet. Ett av dem är nederländska Layar.
— På webben kan du besöka vilka webbsidor som helst med din webbläsare. Vi tror att samma typ av lösning behövs för förstärkt verklighet, säger Maarten Lens-FitzGerald, en av personerna bakom Layar.
Den som installerar Layar i sin Android-telefon eller Iphone kan därför välja vilken typ av förstärkt verklighet som ska upplevas, genom olika sökfunktioner eller informationslager.
I Layars eget lager kan man söka efter lokal verksamhet, exempelvis närmaste apotek, med hjälp av Google. Andra lager är uppslagsord från Wikipedia, en lokal arkitektguide, sökning efter bilder tagna i närheten eller efter närmaste hotell, berg eller plats för skateboardåkning.
Vilken är er affärsmodell?
— Programmet är gratis att ladda ner för användarna. På sikt ska vi börja sälja informationslager. Intäkterna från dem kommer vi att dela med företagen som utvecklar dem. Vill ett företag marknadsföra sina lager kan det också betala oss för att få en bra plats i lagerkatalogen.
Fem program som förstärker verkligheten
- Google Sky Map: Hjälper användaren att känna igen planeter och stjärnbilder på himlen. Till Android-telefoner.
- Wikitude: Hämtar sökord märkta med koordinater från Wikipedia. Finns till Android och Iphone.
- Nearest Tube: Guidar användaren till närmsta tunnelbanestation i London. Till Iphone.
- Layar: Ett generellt program för förstärkt verklighet, där användaren väljer vilket informationslager som ska vara aktiverat. Finns för Android och Iphone.
- Point and Find: Nokias augmented reality-program fungerar med ett antal av företagets telefoner. Laddas ner från pointandfind.nokia.com.
Så förstärker telefonen verkligheten
- Med kameran fångas omgivningen upp. Bilden visas i realtid på skärmen.
- Gps:en används för att ta reda på var telefonen befinner sig.
- Kompassen, för att avgöra åt vilket håll kameran är riktad.
- Accelerometrar, för att avgöra hur den är lutad i förhållande till jordytan.
- När programmet vet var telefonen befinner sig och åt vilket håll den är riktad kan den söka efter närliggande objekt i sin databas.
Skriv en kommentar