• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

Han vill hoppa på Googles segertåg

Publicerad 9 juni, 2010

Google sålde förra året annonser för 187 miljarder kronor. Det är pengar som Mark Zuckerberg och Facebook nu jagar. Världens största sociala nätverk ska växa genom att bli synligt på alla webbplatser och bli navet i den personliga webben.


Facebook är ett privat företag och offentliggör inga siffror. Men uppskattningar gör gällande att omsättningen i år kommer att hamna runt 9 miljarder kronor. En bra bit kvar till de 187 miljarder kronor som Google omsatte på annonser i fjol.

Självklart vill många företag ha en del av Googles annonskaka. Facebook är förmodligen det företag som är bäst rustat för att lyckas. Mark Zuckerberg har kunskap om alla sina användare på individnivå: Var de bor, vilken musik de lyssnar på och självklart vilka deras vänner är.

Facebook hade i april 540 miljoner unika besökare och 570 miljarder sidvisningar. En bra bas. Men Googles annonsintäkter kommer inte bara från företagets egna webbplatser, utan till stor del från andra sajter som visar annonser förmedlade av sökjätten.

För att ta en rejäl andel av pengarna behöver Facebook lyckas med två saker: Behålla användarnas intresse och skaffa sig en större närvaro utanför facebook.com.

  • De har en vision om att företaget ska spela en dominerande roll när webben går från opersonligt innehåll till en webb där allt som händer har en social dimension, skriver Ray Valdes, analytiker på Gartner i ett mejl till Ny Teknik.

Sedan december 2008 behöver ett företag inte skapa en egen lösning för att låta användare logga in på bolagets webbplats. I stället kan lösenordet från Facebook användas. Det är också möjligt att utnyttja de vänskapsband som användarna har med varandra på Facebook.

Spotify har i senaste versionen gjort det lättare att dela spellistor med sina vänner. Användarna får en bättre tjänst, Spotify gynnas av att musiktjänsten blir lättare att använda och Facebook tar ett steg närmare mot att bli webbens centrala nav för användarnas nätidentiteter.

I april presenterade Facebook ytterligare nyheter som ska etablera företaget på hela webben. En universell ”gilla-knapp” till exempel. Ikonen med en uppsträckt tumme kan nu finnas på vilken webbsida som helst. Klickar en Facebook-användare på den ser vännerna sidan som en rekommendation.

Martin Källström, vd på den svenska bloggsökmotorn Twingly, gissar att den har en viktig plats i Facebooks strategi:

  • Jag tror att Facebook kommer att släppa ut de annonser som finns på företagets egen sajt fritt på hela webben. ”Gilla-knappen” är första steget. Sen kommer det annonsmodeller som sprider sig över webben på samma sätt. Det tror jag är Facebooks stora plan.

I dag är Googles annonslösningar ofta ett av de första sätten att försöka tjäna pengar på en webbplats. I framtiden kan det i så fall bli individanpassade annonser levererade av Facebook som står för intäkterna.

När andra företag kopplar in Facebooks funktioner blir det dessutom allt svårare att lämna tjänsten. Man riskerar då att ställa sig utanför en stor del av den sociala gemenskapen på nätet.

  • Kan man få in element från sin tjänst på andra sajter är det givetvis bra för Facebook. På det sättet växer användarnas lojalitet till Facebook, eftersom nyttan av kontot ökar, säger Per Arne Sandegren, analytiker på IDC.

Ray Valdes på Gartner skriver i sitt mejl:

  • Lyckas planerna kommer Facebook att göra Google sällskap som ett av det absolut mest dominerande företagen på webben. De sociala nätverk som tidigare var störst misslyckades att skapa en tillräckligt stark relation till användarna för att hålla dem kvar.

Samtidigt passar Google på att slipa sin konkurrenskraft för att möta Facebook på det sociala nätverkets hemmaplan: Enligt teknikbloggen GigaOM pågår rekryteringen av en Head of Social till sökjätten.

Största hoten mot fortsatt framgång

Den som vill kritisera Facebooks förhållande till användarnas integritet saknar inte angreppspunkter. Inte heller saknades det kritiker i våras.

Kända bloggare har lämnat eller argumenterat för varför man borde lämna Facebook. Från myndighetshåll börjar tonläget skärpas både i USA och Europa.

Här är en del av kritiken:

  • Integritetspolicyn som Facebooks användare ska ta ställning till är längre än den amerikanska konstitutionen.
  • Att förstå sig på inställningarna som reglerar vem som får se vad är inte helt enkelt.
  • Säkerhetsluckor har öppnat chattar för fel användare.
  • Facebooks svar blev att i maj förenkla integritetsinställningarna ytterligare en gång.

Samtidigt har fyra studenter i New York fått stor uppmärksamhet för sitt projekt Diaspora. Syftet är att skapa ett fritt och öppet nätverk, med samma grundfunktioner som Facebook.

Tanken är dock att var och en av användarna ska köra en egen programvara på sin egen dator, alternativt hos någon gratistjänst på nätet.

Efter att projektet presenterades tog det tolv dagar innan 10 000 dollar kommit in i donationer, den minsta summan som behövdes för att utveckla Diaspora. Och pengarna fortsätter att flöda in.

Arkiverad under: Bloggat Taggad som: annonser, Facebook, Google, sociala medier, sociala nätverk

Om Anders Thoresson

Frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator. Frågar, skriver, pratar.

Mitt nyhetsbrev, varje fredag

Varje fredagseftermiddag skickar jag ut ett kort nyhetsbrev. Det innehåller länkar till de texter jag publicerat under veckan, här på bloggen och hos mina uppdragsgivare, senaste avsnittet av Digitalsamtal och länkar till några läsvärda texter jag hittat.

Läsarkommentarer

Skriv en kommentar Avbryt svar

Missa inte min kommande gratis-bok med tips för uppgiftslistan, kalendern och e-posten!

Copyright © 2021 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in