Ett 2300 kvadratmeter stort laboratorium ska ge skjuts åt svensk produktionsteknik.
— Man trodde att det skulle gå att bedriva forskning direkt i produktionsapparaten, men det var fel, säger Lars Pejryd, föreståndare för Produktionsteknisk Centrum i Trollhättan.
Lars Pejryd är tjänstledig från jobbet som produktionsutvecklingschef för att under tre år leda arbetet vid Produktionsteknisk Centrum. Från sin tidigare arbetsplats hämtar han ett exempel på hur forskningen vid PTC ska stärka svensk industri.
— Idag köper Volvo Aero gigantiska smiden från USA och arbetar bort 90 procent av materialet. Vi har ett projekt där man istället bygger upp material med hjälp av svetsning. Då kan man köpa tunna smiden och bygga de strukturer man behöver, säger Lars Pejryd.
Tekniken minskar beroendet av ett fåtal leverantörer, och innebär dessutom att en betydligt större del av förädlingsvärdet hamnar i Sverige. Tekniken började utvecklas av Volvo Aero, men inom ramen för Produktionstekniskt Centrum ska den också komma till nytta hos Saab Automobile. Projektet är ett typexempel på hur Lars Pejryd vill att PTC ska fungera.
— Min ambition är att det ska läcka så mycket som möjligt här. Mellan företagen som är med, och mellan de olika projekten. Men det som måste vara hemligt skall naturligtvis hållas hemligt, säger han.
Den formella invigningen av PTC äger rum den 13 mars, men verksamheten är igång sedan årsskiftet. 75 personer engagerade i ett 40-tal forskningsprojekt är på plats i de nyrenoverade lokalerna. Hjärtat i verksamheten är den stora verkstadshallen.
— Den är Sveriges mest välutrustade produktionstekniska laboratorium. Ingen av partnerna kan bygga ett lika välutrustat lab på egen hand, det skulle bli alldeles för dyrt, säger Lars Pejryd.
Istället har Volvo Aero, Saab Automobile, Innovatum och Högskolan Väst alla ställt in egen utrustning i lokalerna, och gjort den tillgänglig för dem som deltar i PTC:s forskningsprojekt.
— Det innebär att vi har alla viktiga produktionsmetoder samlade här, och att företagen får tillgång till utrustning de inte använder idag. Att samla all utrustning och alla projekt på samma ställe tror vi kommer leda till att många nya idéer om hur tekniken kan användas dyker upp, säger Lars Pejryd.
Samverkan ska stärka svenskt produktionskunnande
<
p>Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan är ett samarbete mellan Volvo Aero, Saab Automobile, Innovatum Teknikpark och Högskolan Väst. Tanken är att många mindre företag i regionen också ska delta i forskningsprojekten.
— Affärsidén är att stärka konkurrenskraften hos näringslivet genom att förbättra deras möjligheter att finansiera och bedriva FoU, men också när det gäller tillgången till kompetens. Vi vill locka in unga människor i industrin, bland annat genom samarbeten med gymnasieskolor, säger Lars Pejryd.
Lokalerna innehåller massor av produktionsutrustning, bland annat alla svetsmetoder utom elektronstråle, alla metoder för termisk sprutning och de viktigaste för skärande bearbetning.
— En bred tillgång till tillverkningsteknik är väldigt viktigt. Deltagande i exempelvis stora EU-projekt syftar till att bygga demonstratorer och då kan det krävas både bearbetning, svets och andra processer för att bygga komponenter, säger Lars Pejryd.
Skriv en kommentar