Smartare produktutveckling ska stärka svenska företag i den internationella konkurrensen. I Göteborg satsar näringslivet tillsammans med Vinnova och Chalmers 210 miljoner kronor på forskning om produktplattformar.
— Vi ska utveckla konkreta metoder och simuleringsverktyg som företagen kan använda för att bli effektivare, säger professor Rikard Söderberg, föreståndare för det nya forskningscentret.
— En väl fungerande produktplattform ger både bättre produkter och en snabbare utveckling.
Det säger Rikard Söderberg, professor och prefekt vid institutionen för produkt- och produktionsutveckling på Chalmers.
Sedan 2001 är han också föreståndare för Wingquist-laboratoriet. Där finns tre forskargrupper som i nära samarbete med näringslivet utvecklar nya metoder för produkt- och produktionsutveckling.
Med den nya satsningen Wingquist Vinn Excellence Centre är det dags att låta forskargrupperna arbeta tätare tillsammans.
— Idag är vi duktiga på att simulera olika delar av utvecklingsarbetet, och kan analysera produkter från olika håll. Nu ska vi ge systematik åt plattformstänket, genom att knyta samman kunskaperna hos de tre forskargrupperna, säger Rikard Söderberg.
Konkret innebär det bland annat att utveckla programvara som automatiskt konfigurerar en produkt eller simulerar och visar hur variationer i olika ingående delar påverkar den färdiga produktens form eller funktion.
Ett annat område handlar om att planera monteringsordningen i fabriken på bästa sätt, så att det blir möjligt att tillverka flera produkter i samma produktionslina samtidigt.
— Vår forskning leder ofta till demonstrationer i projekt, där vi visar hur det skulle kunna fungera. Sen har vi byggt upp mekanismer med konsulter och mjukvarubolag som innebär att vi kan ta tekniken vidare till en fungerande produkt och få in den i industrin.
Med som finansiärer av forskningscentret finns bland andra Volvo Cars, Volvo AB, Volvo Aero, Saab Automobile och ABB. Det är hos dem som forskningsresultaten också först kommer till nytta. Men tack vare samarbeten med bland andra IVF är Rikard Söderberg övertygad om att kunskaperna kommer också mindre företag till nytta.
— Så snart man har en produkt som består av fler än en komponent har man egentligen glädje av det vi gör.
Vad är en produktplattform?
<
p>Grundidén med en produktplattform är enkel: Maximera antalet olika produktmodeller samtidigt som antalet olika komponenter minimeras.
Plattformen utgör grunden, och innehåller de mest grundläggande funktionerna. De kompletteras med modellunika delar, som särskiljer de olika produktvarianterna från varandra.
Fördelen är att basfunktionerna inte behöver utvecklas från början, för varje ny modell. Det sparar både tid och pengar. Dessutom ökar produktionsvolymerna för baskomponenterna, vilket pressar tillverkningskostnaderna.
I Ford-koncernen innebär det exempelvis att Volvo- och Fordmodeller byggs på samma bottenplatta och förses med samma motorer. I telekomindustrin säljer Ericsson färdigutvecklade mobilplattformar till flera kunder, som lägger till sina egna funktioner och kompletterar med design.
Skriv en kommentar