I elfte avsnittet av podcasten Bad Voltage intervjuas Tim O’Reilly. Samtalet glider in på taxitjänsten Über och hur kedjan för en resa fungerar. En app för föraren i bilen, en annan app för kunden och däremellan ett backend-system som sköter bokningar, betalning och annat. Resultatet är ett väldigt enkelt sätt att beställa, åka i och betala en taxi.

Men det riktigt intressanta är när O’Reilly tar nästa steg i resonemanget: Googles utvecklingsarbete med bilar som kör av sig själva.

När tekniken väl fungerar blir det möjligt att klippa de två yttersta länkarna i bokningskedjan, föraren och passageraren.

Som användare behöver du inte längre beställa bilen själv. Din telefon vet var du är och när du eventuellt ska vara någon annanstans.

Och i bilen finns ingen förare som tar emot instruktioner om körningen, bara en dator som gör precis vad den blir tillsagd.

I en annan podcast, Guardians Tech Weekly, hörde jag i vintras hur Google bytt mål. Från ”indexera all kunskap” till ”att vara den bästa personliga assistenten”.

En bil som väntar på dig när du kliver ut från jobbet på väg till kundmötet, utan att du själv har gjort något alls, låter väl som ett steg på vägen mot det målet?