• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

Glapp i marknaden chans för svensk el-bil

Publicerad 17 oktober, 2009

I månadsskiftet november-december ska den första Fiat 500 med eldrift levereras till kund. Så ser tidsplanen ut för lilla EV Adapt.
Genom att vara tidigt ute hoppas företagets vd Håkan Sandberg kunna ta en position på elbilsmarknaden.


Accelerationen är inte mycket att hurra över. Men när den eldrivna Fiaten väl fått upp farten är det som att köra en automatväxlad, bensindriven bil. Bortsett från att den i det närmaste är knäpptyst, och att den inte tar sig mer än dryga tio mil innan det är dags att fylla på “tanken”.

Bilen som DI provkör har fått sin bensinmotor utbytt mot eldrift i Nödinge utanför Göteborg. Där finns EV Adapt. Företaget grundades tidigt i år, med affärsidéen att ersätta bilars förbränningsmotorer med en elmotor. I EV Adapt möts teknikkunnandet från de två systerbolagen Autoadapt och Alelion: Det förra anpassar bilar för funktionshindrade kunder, hos det senare finns batterikunnandet.

När DI är på besök är det fortfarande en byggarbetsplats som möter. I en av lokalerna står ett tjugotal vita Fiat 500 och väntar på att produktionslinan ska vara på plats.

“Det ska den vara den första november. En månad senare ska de första ombyggda bilarna gå till kund”, säger EV Adapts vd Håkan Sandberg.

Tekniska utmaningar finns det gott om i projektet. En är att hitta utrymme för batterierna. En annan att integrera eldriften med bilens befintliga system. Som ett exempel används den vanliga bränslemätaren för att visa batteriets laddningsnivå.

Och så själva batteritekniken, med den elektroniska styrning som krävs för laddning och drift.

“Ambitionen att göra den tekniska lösningen så generell som möjligt, så att stora delar ska gå att återanvända när andra bilmodeller ska byggas om till eldrift”, säger Torbjörn Sundström, vd på Alelion.

Hans uppskattning är att någonstans mellan 70 och 80 procent kommer att gå att använda när det är dags för nästa projekt.

“Vår stora kommersiella möjlighet är att vi är tidigt ute, att vi snart kan börja leverera elbilar. På sikt kommer de stora tillverkarna ta marknaden för små citybilar själva, men nu i början finns det utrymme för oss”, säger Håkan Sandberg.

Hans långsiktiga plan är att låta företaget konvertera bruksbilar för kommersiell användning, som mindre skåpbilar.

“När Fiat gör egna elbilar om några år blir deras första bil knappast en Fiat Fiorino eller en annan skåpbil, Volkswagen kommer inte med en eldriven Caddy. Men det är en typ av bilar som det också kommer att finnas en stor efterfrågan på, bland annat från näringsliv och från personer med funktionshinder”, säger Håkan Sandberg.

Så er bedömning är att de stora biltillverkarna i första hand kommer att sälja små elbilar, medan ni kommer erbjuda andra typer?

“Så är det. Men just nu, tack vare att vi är tidigt ute, kan vi också konvertera en liten citybil som Fiat 500 till eldrift. Det är ett sätt för oss att etablera oss på marknaden”, säger Håkan Sandberg.

Avtalet med Fiat ger EV Adapt rätt att köpa 500 bilar direkt från fabriken i polska Tychy. Men att få dem levererade utan motor, som Håkan Sandberg hade hoppats, visade sig vara omöjligt.

“Motorn måste sitta i, för att bilarna ska kunna flyttas ut ur fabriken och på och av biltransporten. Och för att Fiat ska kunna sluttesta bilarna”, säger han.

Då kommer ni snart ha massor av bensinmotorer över. Vad ska ni göra med dem?

“Det finns flera idéer, men det troligaste är att vi säljer dem till gymnasieskolor som behöver dem i undervisningen.”

Men överblivna bensinmotorer är knappast den största kommersiella utmaningen för EV Adapt. Nu är det försäljningen av de färdiga elbilarna som ska igång.

“Power Circle hjälper oss att hitta potentiella kunder. För några veckor sedan hade vi flera intressenter på besök. I dagarna har jag skickat ut de första offerterna, bland annat till ABB, Mälarenergi och Mälarenergi. Det handlar om allt från enstaka bilar till ett tjugotal”, säger Håkan Sandberg.

Så nu väntar ni på de första faktiska beställningarna?

“Ja. Och som det ser ut nu kommer de två första bilarna att gå till Ale kommun.“

Arkiverad under: Bloggat Taggad som: bilar, hybridteknik, miljöteknik

Om Anders Thoresson

Frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator. Frågar, skriver, pratar.

Mitt nyhetsbrev, varje fredag

Varje fredagseftermiddag skickar jag ut ett kort nyhetsbrev. Det innehåller länkar till de texter jag publicerat under veckan, här på bloggen och hos mina uppdragsgivare, senaste avsnittet av Digitalsamtal och länkar till några läsvärda texter jag hittat.

Läsarkommentarer

Skriv en kommentar Avbryt svar

Missa inte min kommande gratis-bok med tips för uppgiftslistan, kalendern och e-posten!

Copyright © 2021 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in