Telefontillverkarna släpper allt oftare uppdateringar till de mest avancerade mobilerna. Uppdateringarna åtgärdar fel och brister och ger mobilerna nya funktioner.
För konsumenterna innebär det att telefonen de köper inte är en färdig produkt. Istället är chansen stor att den blir bättre med tiden.
– En mobiltelefon är inte längre bäst när den lanseras eller när kunden köper den, utan den blir ständigt bättre under sin livstid, säger Juha-Pekka Sipponen, produktchef för Nokias mest avancerade mobiler i N-serien.
Han syftar på programmen som användarna installerar och på förbättringarna som släpps efter hand. För Nokia handlar det exempelvis om nya funktioner i kartprogrammet Nokia Maps.
Ett annat exempel är Apples Iphone. När telefonen första gången dök upp i butikerna kunde den varken skicka eller ta emot mms.
I juni åtgärdades det och flera andra brister när den tredje versionen av mobilens operativsystem släpptes. Uppdateringen var gratis.
En förklaring till uppdateringstrenden är att mobilerna är mer avancerade.
– Det är omöjligt för tillverkarna att testa fram helt felfria produkter. För att felen ska upptäckas krävs att mobilerna används av ett stort antal personer, säger Leif-Olof Wallin, analytiker på Gartner.
Att ignorera missnöjda kunder som köpt en telefon för 6.000–7.000 kronor är i praktiken omöjligt. I stället gör man som datorbranschen och fixar problem och ger kunderna nya funktioner.
Juha-Pekka Sipponen tror att utvecklingen kommer att accelerera:
– Vi har släppt uppdateringar under ganska lång tid, men under de senaste 6–12 månaderna ser vi att allt fler faktiskt installerar dem.
Viktigaste förklaringen tror han är att konsumenterna blir medvetna om att mjukvaran i telefonen är så viktig för telefonens funktionalitet. Det höga priset spelar också en roll.
Den som lagt mycket pengar på sin telefon är mer intresserad av att den fungerar riktigt bra.
På webbtjänster som Facebook och Twitter sprids snabbt ryktet om nya tillgängliga programversioner. Christopher Davids, chef för Sony Ericssons utvecklarprogram, säger att det blir allt viktigare för att komma nära användarna.
– Uppdateringarna släpps antagligen oftare i framtiden och det blir lättare att installera dem. Vi strävar efter ett scenario där användaren får en fråga om den nya uppdateringen ska installeras. Svarar man ja sker resten automatiskt.
Så uppdateras en telefon
- En mobiltelefon innehåller ett operativsystem och massor av program, precis som en dator.
- Mjukvaran är det som till stora delar avgör vilka funktioner telefonen har.
- Det innebär också att en telefon precis som en dator kan uppdateras med ny mjukvara som gör den bättre.
- I de flesta fall sker uppdateringen genom att en fil först laddas ner till en dator. Sen kopplas telefonen in i datorn med en usb-kabel, och ett speciellt program används för att flytta över uppdateringen till mobilen.
- Ibland ställer det här till problem. Exempelvis är det inte alltid som programmen som behövs för uppdateringen går att köra på Macdatorer. Tillverkarnas ambition är att förenkla hela processen på sikt.
Allt är inte fel som måste fixas
<
p>Som konsument kan man hoppas att telefontillverkaren ska åtgärda brister och fel. Men händer inte det finns oftast inte mycket att göra.
Det säger Rickard Faivre, jurist på Konsumentverket.
– Allt faller tillbaka på grunden i marknadsföring. Det som marknadsförs ska vara vederhärtigt, det ska telefonen leva upp till. Gör den inte det kan det finnas grund för en reklamation, säger Rickard Faivre.
Hur avancerat eller allvarligt måste ett fel vara för att det ska vara aktuellt?
– Det är inte alltid hur allvarligt eller avancerat det är som avgör, utgångsläget är i grunden vad som har utlovats.
Om man var tidigt ute och köpte en Iphone och sen upptäckte att det inte gick att skicka mms med den, hade det varit grund för en reklamation?
– Nej, om inte säljaren uppgett att funktionen finns. Som konsument har man alltid ett eget ansvar att undersöka produkten så att den motsvarar kraven. Sen man man visserligen alltid argumentera för att mms är en sådan vanlig funktion att man borde kunna förutsätta att den finns, sedan får man se vad säljaren eller i slutändan ARN säger. Om en funktion är särskilt viktig för dig som kund, då får du ställa frågan direkt till försäljaren. Och helst se till att få svaret skriftligt.
Ett annat exempel: HTC Hero är en telefon där kalendern ständigt synkroniseras mot användarens kalender hos Google. I den första versionen försvann inte händelser i webbkalendern när de raderades i från telefonen. Är det ett fel som är tillräckligt allvarligt för en reklamation?
– Nej, troligen inte. Det är inte ett väsentligt fel.
Det är alltså inte hur den enskilde konsumenten tänkt använda telefonen som avgör, utan det finns någon slags objektiv bedömningsgrund?
– En telefon ska ha de grundfunktioner man kan förvänta sig, att det går att ringa och ta emot samtal, och i övrigt motsvara marknadsföringen. Annat är mer specialiserat och finns det inte en utfästelse om att funktionen finns, då kan man inte heller påstå att det är ett fel.
Så innan man lägger flera tusen kronor på en mobil så gäller det alltså att fundera igenom ordentligt vilka funktioner som är de viktigaste?
– Så är det. Som konsument har man sin egen undersökningsplikt, man måste vara aktsam och göra sin research.
Skriv en kommentar