Kameraexpertens tips: strunta i megapixlarna, satsa på bra objektiv. Nästa helg är det fotomässa i Älvsjö i Stockholm och kameratillverkarna lockar sannolikt med många megapixlar i sina modeller. Men det finns mycket annat som påverkar bildkvaliteten. Här är experten Ulrik Södergrens bästa tips.
Ulrik Södergren är elektroingenjör och har jobbat med teknik för digitalkameror sedan början av 1990-talet. Han var bland annat med och konstruerade en av Hasselblads första digitala kameramodeller.
Kamerabranschens megapixlar kan jämföras med bilarnas hästkrafter, anser Ulrik Södergren.
— Det är siffror som gör att det går att jämföra olika modeller men de behöver inte säga särskilt mycket om helheten. Antalet megapixel säger hur stor papperskopia man kan göra av en bild och fortfarande uppleva den detaljrik och skarp, säger han.
Med 6 megapixel kan en bild skrivas ut i A4-format, med 12 megapixel i A3. Men han understryker vikten av att objektivet är bra.
— Problemet är att objektiven är sämre än kamerahusen i de flesta färdiga kamerapaket som säljs, säger Ulrik Södergren.
Han visar två bilder av Sankt Pauli kyrka i Göteborg. De är tagna med samma kamera, en Nikon D80, men med olika objektiv. Den ena med det zoomobjektiv som följde med kameran, den andra med ett fast 35-millimetersobjektiv.
Objektiven kostar i stort sett lika mycket men bildkvaliteten skiljer sig markant. Man behöver inte vara expert för att se att det fasta objektivet ger bilder med bättre detaljrikedom.
För den som tänker köpa en ny digital systemkamera är Ulrik Södergrens råd därför att hålla igen på själva huset och i stället lägga mer pengar på objektiven.
— Ett alternativ är att köpa ett äldre kamerahus, kanske ett med 10 megapixlar i stället för 12. Och har man råd är det absolut en bra idé att köpa ett fast objektiv som komplement till ett zoomobjektiv.
— Fasta objektiv är enklare att göra bra än zoomobjektiv och man får då möjlighet att fotografera inomhus, i dåligt ljus.
Men han avråder från att köpa ett begagnat kamerahus.
— Teknikutvecklingen går så snabbt att priserna på begagnade kamerahus inte är tillräckligt låga. Däremot kan man göra riktigt bra köp om man letar efter begagnade objektiv, säger han.
Ett äldre objektiv kan vara ett bra köp. Det har antagligen inte riktigt lika snabbt autofokus, men själva bildkvaliteten är det inget fel på.
— Titta efter repor och bucklor och titta igenom objektivet. Ser det helt och rent ut är det antagligen okej, säger Ulrik Södergren.
Inget fel att köpa äldre modeller
Ulrik Södergrens råd inför systemkameraköpet…
- Bestäm hur mycket kamerapaketet får kosta. Lägg så mycket som möjligt på objektiven.
- Överväg att köpa en tidigare modell.
- Satsa på ett fast, ljusstarkt objektiv som komplement till ett zoomobjektiv.
- Ett objektivs ljusstyrka ger en bra indikation på objektivets kvalitet.
- Med möjlighet att ta 4 – 5 bilder per sekund ökar chansen att fånga roliga ögonblick.
…och inför kompaktkameraköpet
- 12 megapixel och mer är ren skrytfaktor. Objektiv och sensorer är inte tillräckligt bra för att dra nytta av alla pixlarna.
- Välj hellre en billigare modell, kanske fjolårets, för att få en kamera som kan följa med överallt. Finessen med en kompaktkamera är att fånga de roliga ögonblicken.
- Titta på andra finesser, som om kameran är vattentålig.
Skriv en kommentar