• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

Fönstershoppa med fingret

Publicerad 25 januari, 2008

Tekniken ska göra fönstershopping till ett interaktivt nöje. För kunderna innebär det mer information. För säljarna bättre kunskap om kundkretsen.


Med pekfingret mot skyltfönstret bläddrar du enkelt runt bland lägenheterna och villorna som mäklaren har till försäljning.

Jämfört med de vanliga papperslapparna får du se fler bilder, och kan zooma in dem du blir extra intresserad av.

Här hos Bytahem, i Majorna i Göteborg, har Touchme gjort sin första installation. Och mäklaren Sverker Cassberg är nöjd.

“Det här är ett stort steg framåt jämfört med de vanliga papperslapparna i fönstret. Nästa steg blir en installation på vårt kontor i Kungsbacka”, säger han.

Idén med de interaktiva skyltfönstren fick Touchmes grundare Fredrik Stål och Lars Englund från de statistikverktyg som finns för att analysera hur besökare använder en webbplats.

Företagets system består av två delar: hårdvaran som omvandlar ett skyltfönster till en pekskärm i storformat, där fönstershopparna kan peka för att få mer information eller knappa in sin kontaktinformation, och mjukvaran som analyserar vad de väljer att klicka på.

“Analysdelen kan bland annat kopplas ihop med vad som händer i affären. Säljer man för tillfället väldigt mycket av en vara kan man pusha för den i fönstret”, säger Lars Englund.

Sedan våren 2007 har han tillsammans med Fredrik Stål utvecklat tekniken. För att bygga om ett skyltfönster till pekskärm används en vanlig storbildsprojektor tillsammans med två sensorer som känner av var fingrarna placeras på fönstret.

Delarna som används för att bygga sensorerna har Touchme inte utvecklat själva. Men tillämpningen är ny.

“Grundprincipen för dem är densamma som för det mänskliga djupseendet. Mer kan vi inte säga, eftersom vi just nu befinner oss mitt i patentprocessen”, säger Fredrik Stål.

Fingeravläsningen sker i ett plan strax utanför fönsterglaset, och är okänslig för imma på rutan och vantar på händerna.

“Det är viktigt att det fungerar oavsett väder”, säger Lars Englund.

Arkiverad under: Bloggat Taggad som: entreprenörskap, gränssnitt, innovation

Om Anders Thoresson

Frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator. Frågar, skriver, pratar.

Mitt nyhetsbrev, varje fredag

Varje fredagseftermiddag skickar jag ut ett kort nyhetsbrev. Det innehåller länkar till de texter jag publicerat under veckan, här på bloggen och hos mina uppdragsgivare, senaste avsnittet av Digitalsamtal och länkar till några läsvärda texter jag hittat.

Läsarkommentarer

Skriv en kommentar Avbryt svar

Missa inte min kommande gratis-bok med tips för uppgiftslistan, kalendern och e-posten!

Copyright © 2021 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in