Jag prenumererar på knappt 375 olika RSS-flöden. Knappt 300 av dem finns i mappar i min RSS-läsare som jag på sin höjd tittar i någon gång i veckan. Många av dem i mappar som jag aldrig tittar i.

Varför ha en massa prenumerationer som jag ändå inte läser? Jag har ju redan skrivit att RSS-läsaren inte får bli ytterligare en stressande inkorg.

Om det hade handlat om prenumerationer på en papperstidning hade frågan i högsta grad varit befogad. Men när vi pratar RSS-prenumerationer är grundregeln “ju fler desto bättre”. Åtminstone så länge rätt verktyg används för att hantera prenumerationerna.

Ett sätt är att använda aktiva sökningar för att hitta det som är intressant i de nedprioriterade RSS-flödena.

Ett annat sätt är att använda en RSS-läsare som analyserar länkarna i de texter som kommer i prenumerationerna.

Grundprincipen är följande:

  1. Prenumerationerna i din RSS-läsare har hamnat där eftersom de har ett innehåll som intresserar dig. De skriver intressanta texter och länkar vidare till sånt som de vill göra sina läsare uppmärksamma på.
  2. Om många av artiklarna i dina prenumerationer länkar vidare till samma sida på nätet, då är sannolikheten stor att den sidan är intressant även för dig.

Just den här funktionen erbjuder RSS-läsaren Fever, som jag använder sida vid sida med Inoreader. Den går igenom alla länkar i alla artiklar och samlar de vanligaste i en speciell mapp som heter Hot. Genom att titta igenom den kan jag dels se vilka artiklar som är populära, men också se vilka av mina RSS-källor som länkat till dem.

Resultatet är att Fever hjälper mig att hitta intressant läsning som inte nödvändigtvis finns bland de RSS-flöden som jag valt att prenumerera på, men som många av mina RSS-flöden tycker är värt en länk. Mina utvalda källor hjälper mig helt enkelt med en ämnesbaserad omvärldsbevakning.

Bra är dessutom att jag kan välja tidsspann: Vilka länkar är populära idag? Vilka länkar har varit populärast under den senaste veckan? Vilka länkar var populära förra helgen? Det här är bra eftersom det för vissa artiklar tar tid att få genomslag. Eller för att jag under några dagar inte haft tid att kolla mina RSS-prenumerationer så noga, men vill få en snabb överblick om det var något riktigt viktigt som jag missade då.

Problemet med Fever är att det inte är en tjänst på nätet, utan en RSS-läsare som installeras på användarens egen webbserver. Det innebär att det tyvärr inte är en lösning för vem som helst.

Det är däremot iOS-appen Slow Feeds. Den erbjuder ungefär samma funktioner som Fever, men inte möjligheten att välja tidsspann. Slow Feeds är ingen fristående RSS-läsare utan används tillsammans med någon av de mest populära RSS-tjänsterna på nätet. (Dock inte Inoreader, som just nu är min favorit.)


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.