Allt fler ser tv via nätet. Men när publiken strömmar till ökar också tv-bolagens kostnader. En avknoppning från IT-universitetet i Göteborg vill minska bandbreddsnotan med ny teknik för peer to peer.
Internet är det nya sättet att sända tv. Men det finns ett stort problem: Med vanlig tv spelar det ingen roll hur många som tar emot signalen från en sändare. Det gör det däremot på nätet. Varje tittare behöver en egen anslutning till servern som programmet sänds i från. Därmed ökar bandbreddskravet och kostnaderna i takt med tittarna.
— Med vår teknik kan man kapa kostnaderna och göra webb-tv till en lönsam affär, säger John Sjölander, vice vd på Contribio.
Företaget minskar tv-bolagens bandbreddsanvändning med hjälp av peer to peer. I ett sådant nät behöver inte all data hämtas från en central server. I stället skickar alla datorer som är uppkopplade i nätet data mellan varandra. På så vis är användarna med och delar på den bandbreddsnota som sändaren annars skulle få ta.
Att använda den tekniken för tv på nätet är i sig inte någon ny idé. Joost gör det redan och Bittorrent, företaget som utvecklar fildelningsprotokollet med samma namn, har lanserat en tjänst som påminner om Contribios.
Men Mikael Eiman, som började utveckla tekniken som student på IT-universitetet och i dag är teknikchef, säger att deras lösning är bättre. Förklaringen är övervakning av vad som händer i nätet. Varje dator som är med i nätverket är också en mätpunkt som hjälper till att hålla koll på hur det mår.
— Vi samlar in data om bland annat överföringshastigheter, om överföringar lyckas eller inte och vilka noder i nätet som har en chans att nå varandra, säger han.
Informationen används för att styra vilka datorer som ska skicka data till varandra.
— En annan fördel med vår teknik är att den från början är optimerad för strömmande media, säger Mikael Eiman.
Skillnaden mellan lilla Contribio och Niklas Zennströms haussade Joost ligger framför allt i affärsmodellen.
Joost tecknar innehållsavtal med de mediabolag som äger rättigheterna, och sänder sedan program från exempelvis MTV och CNN i sin egen tjänst.
Contribio kommer i stället att sälja tekniken till mediabolagen, så att de kan erbjuda sina program från sin egen webbplats.
— Vi hoppas att ha en färdig produkt efter nyår och skriva de första kontrakten under våren, säger John Sjölander.
Skriv en kommentar