För tolv år sedan bestämde sig Jon von Tetzchner för att bevisa att också norrmän kan programmera webbläsare. Han lyckades. Idag har hans företag Opera 380 anställda och en omsättning i trakterna kring 200 miljoner norska kronor.
Jon von Tetzchner liknar gärna webbläsare vid bilar. Alla tar dig från plats A till plats B, men somliga gör det snabbare, säkrare och bekvämare än andra. Från hans horisont innebär det att Opera, webbläsaren med samma namn som företaget, är ett lyxåk för den som vill ha snabbhet och bästa möjliga upplevelse, Firefox är för den som vill pilla mycket själv medan Internet Explorer är instegsmodellen – bra nog, men inte mer.
Strategin för att positionera Opera som det exklusiva valet är att hitta nya, särskiljande funktioner. Opera har varit först med mycket som sedan dykt upp hos de andra.
— Vi har ett rykte om oss att vara innovativa, och det är bättre att bli kopierad än att kopiera, konstaterar Jon von Tetzchner.
Allt började på Telenors utvecklingsavdelning 1994. Där fanns ett missnöje med Mosaic, den största webbläsaren på den tiden, och man beslutade att bygga en egen. Ett år senare drog ledningen i bromsen. Samtidigt satt Jon von Tetzchner med ansökningshandlingarna till anrika MIT i Massachusetts. Men han bestämde sig för att släppa planerna på en akademisk karriär och istället fortsätta arbetet med Opera tillsammans med sin kollega Geir Ivarsøy.
— Vi frågade oss varför inte norrmän skulle kunna göra en bra webbläsare. Vi var övertygade om att vi kunde göra en, bra nog att konkurrera med vem som helst.
Och konkurrens skulle de få. Opera grundades den 30 augusti 1995, och är därmed årsbarn med Internet Explorer. Att växa upp sida vid sida med Microsofts webbläsare har varit tufft. Som 2001, när Microsoft stängde ute alla andra webbläsare än Internet Explorer från sin portal MSN.
Tre år senare meddelade Opera att man nått en förlikning med ett annat företag och tagit emot nästan 13 miljoner dollar. Det har aldrig bekräftats att pengarna kom från Microsoft, men alla analytiker är överens om att så var fallet och att det var just konflikten runt MSN som låg bakom utbetalningen.
— Vi har tvingats vänja oss vid riktigt hård konkurrens. Den stora lärdomen är att tro på det man gör. De är förvisso mycket större, men det viktiga är hur bra den produkt du kan leverera är, säger Jon von Tetzchner.
Tolv år efter starten kan man konstatera att de två kompanjonerna hade rätt, de klarade att bygga en riktigt bra webbläsare. Problemet för Jon von Tetzchner är att analogin med bilarna går att ta ett steg till: Försäljningsvolymerna för de exklusiva modellerna når aldrig upp till de mer ordinära. Enligt statistik på nätet är Operas marknadsandel dryga halvprocenten.
— Vi måste jobba med att göra oss mer synliga. Firefox har lyckats bra med det. Vi har också sett en ökning av antalet användare, men inte i samma skala.
Under tiden är det Jon von Tetzchners lycka att Opera har skaffat ytterligare ett ben att stå på. Han konkurrerar inte bara om datoranvändarnas gunst. Webbläsaren finns också för andra apparater med skärm och internetanslutning. Man hittar Opera i mobiltelefoner från Sony Ericsson, Nokia, Motorola, i spelkonsoler från Nintendo och i bärbara mediaspelare från Archos, för att nämna några exempel.
2005 omsatte företaget 154 miljoner norska kronor. 128 miljoner kommer från det företaget kallar Opera for Devices, bara 26 från de vanliga datorvarianterna.
Bara, förresten. 26 miljoner kronor i intäkter från ett program som ges bort gratis är inte så illa. Pengarna kommer från sökavtal med bland andra Google. Varje gång en användare utnyttjar sökfältet i Opera trillar en slant in till företaget. Vid årsskiftet skrevs ett liknande avtal med Yahoo, fast för sök i mobilen.
För framtiden sätter Jon von Tetzchner stort hopp till den trend som enligt honom bara är i sin linda, att webbläsarna tar plats i allt fler apparater.
— Mobiler är bara första steget. Idag vill många ha en gps i bilen, snart är det en webbläsare som gäller. Och om några år kommer det inte att säljas en tv som saknar webbläsare. Folk använder fortfarande texttv, det börjar bli dags att ersätta det med något bättre. Operas styrka är att vi kan leverera en webbläsare som går att köra överallt, att kraven på hårdvaran är väldigt låga.
Med Opera spridd i en mängd apparater får Jon von Tetzchner ett trumfkort på hand. De olika versionerna kan kopplas ihop och göra nätlivet enklare för användarna. Synkronisering av bokmärken är ett exempel. Blir det som utvecklarna på Opera vill spelar det ingen roll om du sitter vid Macen på jobbet, Windows-datorn hemma eller befinner dig på stan med mobilen i handen. Du har tillgång till exakt samma samling bokmärken på alla ställena.
— Vi arbetar på den typen av saker, det kommer. Men jag har inget konkret att säga just nu.
På mobilsidan blir snart Apple en ny konkurrent. Med Iphone ger sig Steve Jobs in på den marknad där Opera haft sina största framgångar. Men Jon von Tetzchner är inte bekymrad.
— Apple är bra på marknadsföring, och pratar redan om Iphone som en internet-terminal. Men de satsar på en marknadsandel på en procent, Opera finns redan i fler mobiler än så. Och blir det ett tydligare fokus på mobilen som surfmaskin tycker vi så klart att det är bra.
Skriv en kommentar