Språkliga tics är inte ovanligt. Att ha ord eller uttryck som man använder för ofta. För den som lyssnar eller läser kan det blir en jobbig upprepning eller i värsta fall en distraktion som stjäl uppmärksamheten från det faktiska innehållet.

Att bli av med de språkliga tics man använder när man pratar kan vara svårt. Att bli av med dem man använder när man skriver är enklare.

Förhoppningsvis upptäcker man upprepningarna när man läser igenom sin egen text. Om man nu läser igenom texten innan den publiceras.

Men inte ens om man läser igenom texten själv är det säkert att man reagerar på upprepningarna. I veckan gjorde en av mina redaktörer mig uppmärksam på att jag använder formuleringen “handlar om” alldeles för ofta.

Den aktuella texten var 3000 tecken lång och jag hade läst igenom den ett par gånger innan mejlet gick iväg.

Inte tillräckligt många genomläsningar för att hitta – men tillräckligt många tecken för att få plats med – fem “handlar om”.

Tekniken till undsättning!

Liknande språkliga tics har jag tidigare jobbat bort med hjälp av Textexpander, ett program som låter mig skapa makron i datorn. Windowsanvändare kan istället titta närmare på Phraseexpress. Man kan säga att ett makro är en genväg. Istället för att skriva min signatur i e-post skriver jag istället xsig. Fyra tecken istället för de dryga 200 som signaturen faktiskt innehåller.

Oftast är det så Textexpander används, för att slippa skriva text. Men grundfunktionen, att automatiskt byta ut en viss teckenkombination mot en annan, går också att använda som ett automatisk broms som manar till eftertanke.

Varje gång jag skriver handlar om ersätts de två orden med HANDLAR OM!?. Som en fråga till mig själv.

“Vill jag verkligen skriva “handlar om” eller går det att formulera meningen på ett annat sätt?”

Efter att en vänlig läsare räknat antalet ”man” i den här texten har jag numera en varning även för det ordet! Jag var redan innan medveten om att jag nog använder det lite för ofta. Men det här var extremt. Tack för påpekandet!


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.