Var skriver man ner alla idéer som dyker upp i huvudet? Artikelidéer, embyron till blogginlägg, saker att kolla upp, intressanta citat. Allt sånt.

Jag har försökt med böcker. Fungerar bra, så länge jag är på samma plats som boken och så länge jag inte har för bråttom. Stressar jag är min handstil att likna vid ett krypto.

Jag har försökt med olika program i datorn. Som Eaglefiler, Devonthink och nu senast Evernote.

Alla tre har sina styrkor. En är gemensam. Att spara saker som jag läser på webben går vrålsnabbt, tack vare klipp och klistra.

Men nackdelar finns också. Eaglefiler passar bra som arkiv, och så använder jag det delvis fortfarande. Men inte för snabba anteckningar. Devonthink har samma problem. Och Evernotes svaghet är att det långt ifrån är särskilt snabbt.

Men så läste jag Steven Johnsons inlägg The Spark File. Där beskriver han hur ett dokument på Google Docs har fungerat som hans kladdblock under åtta års tid. Där skriver han ner allt som tycker upp i huvudet, utan att sortera eller strukturera på något sätt. Istället går han igenom allt ihop någon gång i kvartalet. Vilket har åtminstone en fördel:

Sure, I end up reading over many hunches that never went anywhere, but there are almost always little sparks that I’d forgotten that suddenly seem more promising. And it’s always encouraging to see the hunches that turned into fully-realized projects or even entire books.

Jag gillade idén, men tyckte inte att ett dokument på Google Docs kändes tillräckligt snabbarbetat.

Istället har jag satt upp ett liknande system, fast i form av en vanlig textfil som finns på mitt konto hos Dropbox.

Sitter jag vid min dator kan jag öppna vilken textredigerare som helst och lägga till något nytt längst ner i dokumentet. Men också från min iPhone och iPad går det riktigt snabbt att kladda ner en flyktig tanke, tack vare Drafts.

Jag har tidigare skrivit om hur Drafts fixar snabba statusuppdateringar till Facebook. Men Drafts kan också spara anteckning i slutet på ett dokument som finns på Dropbox.

Så när jag nu får en idé borta från datorn behöver jag bara plocka upp telefonen, starta Drafts, skriva ner den, skicka den till Dropbox – och så finns den sparad på samma ställe som alla andra lösa tankar.