[et_pb_section fullwidth=”on” background_color=”#000000″ inner_shadow=”off” parallax=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”Omvärldsbevakning” background_layout=”dark” text_orientation=”center” /][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”off”][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]
Låt RSS bli navet
Alla har vi våra favoritsajter på nätet, webbplatser som vi vill hålla ett öga på eftersom de publicerar saker som vi är intresserade av eller tycker är roliga. Om det är en humorsajt, en nättidning som skriver om ditt specialintresse eller en myndighet som är relevant för ditt yrkesliv spelar ingen roll för det fortsatta resonemanget.
Om du har fler än en handfull webbplatser som du verkligen vill hålla koll på får du snart problem.
[box type=”info”] Om du inte redan läst introduktionstexten till omvärldsbevakning, gör det innan du fortsätter. Där finns bland annat en förklaring till hur omvärldsbevakning skiljer sig från att använda en sökmotor.[/box]
Många sajter…
Det första handlar om ren volym: Med många intressanta sajter tar det helt enkelt för lång tid att besöka dem alla för att se om något nytt har publicerats sedan du tittade sist. Hur mycket tid har du för det här?
…som publicerar för mycket…
Är det dessutom så att någon eller flera av “dina” webbplatser publicerar väldigt mycket nytt innehåll är risken stor för att en artikel som du verkligen vill läsa inte ligger på förstasidan när du tittar in. Innebär det då att du missar den?
…eller nästan inte någonting
Och i andra änden av publiceringsskalan finns de riktigt intressanta webbplatserna men som ytterst sällan publicerar något nytt. Kommer du fortfarande ihåg att besöka den när det gått tre månader sedan senaste blogginlägget?
Verktyget som ger dig koll
Om du svarar “mycket”, “nej” respektive “ja” på de här tre frågorna är det bara att gratulera. Du tycks ha full koll!
Om dina svar istället är “lite”, “ja” och “nej” finns det ett verktyg som kan hjälpa dig att få koll: Det heter RSS.
Det här är RSS
RSS är nätets motsvarighet till tidningsbudet. Istället för att behöva surfa från den ena favoritsajten till den andra kommer alla nya rubriker att levereras till dig. Samlade på ett och samma ställe, oavsett var artikeln eller blogginlägget är publicerat.
För att komma igång behöver du en RSS-läsare, som i tidningsanalogin kan jämföras med brevlådan. Utan en sån har ju tidningsbudet ingenstans att lägga tidningarna.
RSS-läsare var från början program som installerades i användarens dator. Men precis som så många andra program har de i allt större utsträckning ersatts av molntjänster. Fördelen med den utvecklingen är framför allt att det inte spelar någon roll vilken pryl du för tillfället använder. Du kan lika gärna använda dator som mobil eller pekplatta för att kolla vad som har publicerats sedan sist. Och det som du markerar som läst på ena stället blir markerat som läst på de andra också.
Börja med Feedly
Om du inte redan använder en RSS-läsare är mitt förslag att du börjar med Feedly. Av flera anledningar. Feedly finns i ett gratisutförande, så du kan kolla om RSS är något för dig utan att det kostar dig några pengar. Till Feedly finns bra appar för både Android och iOS, så att du enkelt kan använda dina bärbara prylar. Dessutom har Feedly kopplingar till många andra tjänster på nätet. Om det visar sig att du har glädje av RSS är sannolikheten stor för att du även kommer ha glädje av åtminstone någon av de möjligheter som de här tjänsterna ger.
Om det är så att du testar Feedly och inser att du gillar RSS men inte är nöjd med Feedly är det heller inte hela världen. Från de flesta RSS-läsare går det nämligen att exportera en lista med alla dina prenumerationer. Den listan kan du sedan enkelt importera i en annan RSS-läsare som du vill testa.
Kom igång med RSS
Vill du ha hjälp att komma igång med RSS publicerar jag löpande en serie screencasts som handar om Feedly men också angränsande ämnen:
- Del 1 visar hur du skapar ett konto i Feedly och lägger till din första prenumeration.
- Del 2 visar hur du hittar fler prenumerationer och ger några tips på hur du ska hantera dem när de börjar bli många.
- Del 3 kommer att gå igenom några av de mer avancerade funktionerna som finns i Feedly.
- Del 4 hur du kan koppla ihop Feedly och Ifttt för att exempelvis skicka automatiska tipsmejl till kollegor och vänner.
- Del 5 hur du använder Feedly i mobiltelefon eller pekplatta.
- Del 6 hur du kan använda Ifttt tillsammans med RSS för att hålla koll på särskilt viktiga sajter och hur du kan använda Google Alerts för att hålla koll på hela webben.
- Del 7 om Feedwrangler, en konkurrent till Feedly. Med Feedwrangler är det enkelt att hitta texter som intresserar dig från sajter som publicerar mycket som du inte är intresserad av.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_sidebar admin_label=”Sidofält” orientation=”right” area=”et_pb_widget_area_3″ background_layout=”light” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]