Redan i avsnitt sex av podcasten Digitalsamtal pratade Carl Heath och jag om varför det är bra att vara duktig på att använda sin dator och mobiltelefon. Den som behärskar tekniken och använder på ett effektivt sätt frigör tid till annat, särskilt om datorn är ett viktigt verktyg i arbetsvardagen. Dessförinnan hade vi pratat om nätets söktjänster, och hur den som vet hur de fungerar snabbare och lättare hittar det hen letar efter.
Det här är saker som jag både föreläser och skriver om. På Workhack om e-post, för yrkesverksamma journalister och de som pluggar för att bli journalister om både omvärldsbevakning på nätet och digitalt källskydd. I Driva Eget har jag skrivit artiklar om program och tjänster som gör livet lättare för småföretagare.
Och här på min webbplats har det också blivit en hel del texter på ämnet. Det här är en samlingssida för dem.
Om du inte vill missa när jag publicerar nytt kan du antingen följa råden under rubriken Omvärldsbevakning här nedan och lägga till min webbplats i RSS-läsaren. Eller prenumerera på mitt nyhetsbrev genom att använda formuläret här intill.
Övergripande tips
Fem tips till dig som är din egen chef
Sedan augusti 2006 har jag varit frilans. Vilket också innebär att jag närmar mig 10 år som min egen chef. Det är upp till mig själv att se till att saker och ting blir gjorda, att rätt saker blir gjorda, vilket i slutänden leder till…
Mitt viktigaste tips till dig som jobbar hemifrån
Men hur klarar du att jobba hemifrån? När jag ska göra det så ägnar jag mig bara åt X istället! Från 2006 till 2014 hade jag mitt frilanskontor hemma. Från början av ekonomiska skäl, som nybliven frilans ville jag inte dra på mig för stora…
Fortsätt läsa Mitt viktigaste tips till dig som jobbar hemifrån
”Mer gjort” är en bieffekt av att få ”rätt gjort” – så har GTD hjälpt mig
Några år in på min yrkesbana som journalist gick jag från att vara reporter till vikarierande mellanchef. Det var ett kliv där mitt tidigare sätt att planera mitt arbete inte hängde med. Att hålla allt i huvudet var inte längre möjligt. Stressen kom som ett…
Fortsätt läsa ”Mer gjort” är en bieffekt av att få ”rätt gjort” – så har GTD hjälpt mig
Låt Ifttt underlätta ditt nätliv
Ifttt är en smart tjänst som jag använder mycket och dagligen. Den är som en växeltelefonist för nätet och gör det möjligt att koppla ihop webbtjänster och uppkopplade prylar så att de fungerar tillsammans. Jag använder bland annat Ifttt för att hålla koll på ett…
Eget domännamn låter dig flytta på nätet
Det finns massor av tjänster som erbjuder e-post eller blogg utan att det kostar något. Problemet med dem är att adressen du nås på också är kopplad till tjänsten. Hos Google slutar din e-postadress på @gmail.com, hos Microsoft blir den @live.com. En blogg på WordPress.com…
Ge dina lösenord lite omtanke
Ska du göra bankärenden räcker det inte med ett vanligt lösenord. Du behöver också mata in en engångskod från bankdosan eller på annat sätt komplettera ditt lösenord. Anledningen är att användarnamn och lösenord lätt kan komma på drift, men att det är svårare för någon…
Har du valt en stabil grund för ditt digitala liv?
I februari meddelade Facebook att de lägger ner Parse. Om du missade nyheten eller inte ens känner till Parse är det inte särskilt konstigt. Det betyder bara att du inte utvecklar egna appar för mobiltelefoner. Parse var nämligen en plattform för mobilutvecklare, en plats att…
Fortsätt läsa Har du valt en stabil grund för ditt digitala liv?
Att vinna över e-posten
Vad jag använder: Mailmate
Sedan länge använder jag Fastmail för min e-post. Jag behöver något mer avancerat än vad mitt vanliga webbhotell kan erbjuda, inte minst möjligheten att skapa filter som stoppar in mail i rätt mappar direkt. Gmail är givetvis ett alternativ, men jag har aldrig blivit vän…
Sortera smart för att återta kontrollen över en full inkorg
Under de senaste dagarna har jag skrivit massor av tips om e-post. Bland annat varför det heter inkorg, vilka mappar du behöver, varför du ska vänta med att kolla inkorgen, varför du ska vänta med att skicka ett mejl och hur du kan använda notifieringar…
Fortsätt läsa Sortera smart för att återta kontrollen över en full inkorg
Prioriterade kanaler för prioriterade kontakter
Rätt använda kan notifieringar gå från att vara störande till ett sätt att fånga mejl från dina viktigaste kontakter. Men det finns fler sätt att se till att e-post från viktiga kontakter inte försvinner. Ett är att skaffa en andra e-postadress och bara ge den…
Fortsätt läsa Prioriterade kanaler för prioriterade kontakter
Så ser du till att inte missa några viktiga mejl
I går föreslog jag att du ska våga vänta med e-posten när du kommer till jobbet. “Men tänk om jag missar något viktigt!” är en vanlig reaktion på det rådet. Den risken går att minimera. För det första: Om du verkligen väntar på ett viktigt mejlet,…
Fortsätt läsa Så ser du till att inte missa några viktiga mejl
Listan som räddar dig från e-postfällan
Sedan några år tillbaka börjar jag inte med att kolla e-posten när jag kommer till jobbet. Direkt avgörande för att undvika den fällan är hur varje arbetsdag avslutas: Med att bestämma vad som är morgondagens viktigaste uppgifter.
Det är vägen mot tom inkorg som är det viktiga
“När övergår organiserandet för att bli effektivare till att bli en effektivitetshämmare i sig själv?” Frågan kom när jag twittrat ut länken till ett av blogginläggen jag skrev om e-post i förra veckan. Jag har inget bra svar, men ser att risken absolut finns. Själv…
Fortsätt läsa Det är vägen mot tom inkorg som är det viktiga
Skriv ditt mejl nu, men skicka det senare
Dagens e-posttips passar särskilt bra att publicera just idag, en söndag: Undersök om ditt e-postprogram eller den e-posttjänst du använder har funktioner för att schemalägga när mejlen du skriver ska skickas.
Fyra råd som motar e-posten i grinden
De senaste dagarna har jag skrivit om hur jag tycker att du ska hantera e-posten som dyker upp i din inkorg. Men det finns också en del du kan göra för att minska inflödet eller se till att det åtminstone är stor chans att det…
Vilka mappar behöver finnas i ditt e-postprogram?
Vilka arkivmappar behöver din inkorg ha? Ett arkiv för allt, eller specifika arkiv för enskilda kontakter eller projekt? Och om man lyfter blicken från e-posten: Ska allt som kommer till dig via e-posten också sparas i en mapp i e-postprogrammet eller är det bättre att spara i en mapp på datorns hårddisk?
Fortsätt läsa Vilka mappar behöver finnas i ditt e-postprogram?
Fem frågor som tömmer dina inkorgar
När du har en lista att skriva ned dina uppgifter på och en kalender för dina mötesbokningar är det dags att börja tömma inkorgen. Och det gör du genom att ställa ett antal ja- och nej-frågor. Börja uppifrån och jobba dig nedåt tills dess att svaret är ett ja:
Arkiv, uppgifter, möten – var sak på sin plats
En inkorg är alltså ett arkiv. Men för att inkorgen ska kunna vara en inkorg och inte ett arkiv krävs det att du vet var det som hamnar i inkorgen egentligen hör hemma. Att vi pratar om e-post just nu är egentligen ointressant. “E-post” säger inget om vad det är du fått, bara hur du fick det. Principerna gäller alla dina inkorgar, digitala så väl som fysiska.
Fortsätt läsa Arkiv, uppgifter, möten – var sak på sin plats
Visa mig ett e-postprogram där inkorgen heter Arkiv
Att ta kontroll över e-posten handlar istället om att låta Inkorgen vara en inkorg och skapa rutiner och skaffa verktyg för att hantera det som dyker upp där. Det är inte en slump att mappen där ny e-post dyker upp heter Inkorg och inte Arkiv.
Fortsätt läsa Visa mig ett e-postprogram där inkorgen heter Arkiv
Omvärldsbevakning
Devonthink har blivit min extrahjärna
I det 42:a avsnittet av Digitalsamtal pratade Carl och jag om hur man kan använda datorer för att minnas saker som behöver minnas, program och tjänster som fungerar som egna personliga referensarkiv. Det handlar alltså inte om att-göra-listor, utan om sparad ”kunskap”. I mitt jobb…
Instapaper och Ifttt ger dig en överstrykningspenna för webben
Genom omvärldsbevakning, bland annat med hjälp av RSS och Twitter, hittar jag texter som jag vill läsa. Sällan hinner jag läsa dem i samma ögonblick som jag träffar på dem. Istället stoppar jag in dem i Instapaper, där de väntar tills dess att jag har…
Fortsätt läsa Instapaper och Ifttt ger dig en överstrykningspenna för webben
Vad jag använder: Devonthink
Överskatta inte dina google-färdigheter är en viktig uppmaning. Hittar du en länk på nätet som du tror att du behöver i framtiden, spara den. Att räkna med att du ska kunna hitta den igen är ofta att lura dig själv. Många använder Evernote på just…
Tryck Twitters hjärta för att spara
Tack vare din framgångsrika omvärldsbevakning på Twitter börjar du hitta massor av intressanta länkar. Men du hinner inte alltid läsa dem direkt. Vad gör du? Ett sätt är att skicka dem med e-post till dig själv. Problemet är att inkorgen inte är det bästa stället…
Spara potentiellt intressanta tweets till Google Drive
Vi har redan konstaterat att det kan finnas anledning att följa twitter-konton från RSS-läsaren: På Twitter ligger fokus på realtidskommunikation, medan en RSS-läsare är ett sätt att bromsa flödet och låta det vänta tills dess att du har tid att titta till det. Men det…
Fortsätt läsa Spara potentiellt intressanta tweets till Google Drive
Twittra inte från Twitters webbplats
De flesta som börjar twittra gör det från Twitters webbplats på twitter.com. Men det är verkligen inte det smidigaste sättet att använda Twitter. Särskilt inte om du tänkt utnyttja det sociala nätverket för omvärldsbevakning. Mitt förslag är istället att antingen använda Tweetdeck (oavsett vilken dator…
Sparade sökningar sparar tid på Twitter
Om du ofta upprepar samma sökningar på Twitter finns det ett sätt att spara tid: Spara sökningen. Inte minst för mer komplicerade sökningar, som de geobaserade, är det här ett bra alternativ. Sparade sökningar fungerar som ett slags bokmärke. När du placerar muspekaren i sökfältet…
Hitta tweets från en viss plats
Ibland kan det vara intressant att hitta tweets som skickas från en viss plats. Är du journalist vill du kanske se om det finns personer som twittrar från en nyhetshändelse. Är du kaféägare är det kanske intressant att se vad gäster skriver. Och så vidare.…
Hitta det du letar efter på Twitter
Twitter är i första hand ett verktyg för realtidskommunikation. Men det finns olika sätt att blicka tillbaka i flödet. Ett är att använda sökfunktionen. Längst upp i webbläsaren finns en sökruta när du är inloggad på ditt Twitter-konto. Men ofta föredrar jag att använda den…
Med hashtaggar får du ämneskoll på Twitter
I en av introduktionstexterna till omvärldsbevakning på nätet resonerade jag om de tre olika snitt ur nätets informationsflöde: En känd källa, ett visst ämnesområde eller en geografisk plats. De konton du följer på Twitter är dina kända källor. Och genom att hitta relevanta hashtaggar blir…
Nuzzel fångar de populära länkarna på Twitter
Twitter går att använda på många olika sätt, bland annat för omvärldsbevakning. Ett av de enklaste men samtidigt mest användbara är att tipsa om intressant läsning. Jag hittar något, läser och tycker att fler borde göra det. För att ge artikeln spridning skickar jag därför…
Listor skapar ordning i twitterflödet
Listfunktionen är Twitters motsvarighet till mappar i en RSS-läsare, ett verktyg för att skapa ordning i inflödet av information. För att lägga till ett konto på en lista besöker du profilsidan och klickar på kugghjulet. Upp dyker en meny där Lägg till eller ta bort…
Kontot alla twitteranvändare ska följa
Uppdatering: Twitter verkar ha inaktiverat MagicRecs. Däremot finns liknande funktioner numera inbyggt direkt i bland annat Twitters mobil-appar. Det finns ett konto som jag tycker att alla twitteranvändare ska följa: @MagicRecs. Kontot är ett “experiment” från Twitter. (Ett långlivat sådant, MagicRecs har nyligen firat tre…
Så hittar du Twitter-konton att följa
Om Twitter ska fungera som verktyg för omvärldsbevakning måste du hitta relevanta konton att följa. Och har du väl hittat ett är det inte svårt att hitta fler. Sökfunktionen för att hitta de första Att hitta de första twitterkontona värda att följa går att göra…
Twitter för omvärldsbevakning
RSS är ett verktyg med specifikt ändamål: Att hjälpa dig hålla koll på dina favoritsajter. Twitter går att använda på olika sätt. För diskussioner, för att sprida länkar – och som komplement till RSS. I en serie texter kommer jag att ha fokus på det…
Ett inflöde ska filtreras – inte tömmas
I takt med att du hittar allt fler flöden du vill hålla koll på behöver du också skaffa dig strategier för att hantera det som dyker upp i dem. En av de viktigaste är att skilja inflöde från inkorg. Långt i från allt som kommer…
Överskatta inte dina google-färdigheter – bygg ett eget referensbibliotek
När din omvärldsbevakning fungerar dyker det upp intressanta artiklar i din RSS-läsare eller ditt twitter-flöde. En del läser du direkt, annat lägger du på väntelistan i Instapaper. Men när du har läst klart, vad gör du då? Mitt förslag är att du skapar egna kopior…
Fortsätt läsa Överskatta inte dina google-färdigheter – bygg ett eget referensbibliotek
Följ länkflödet till dagens populäraste texter
Jag prenumererar på knappt 375 olika RSS-flöden. Knappt 300 av dem finns i mappar i min RSS-läsare som jag på sin höjd tittar i någon gång i veckan. Många av dem i mappar som jag aldrig tittar i. Varför ha en massa prenumerationer som jag…
Fortsätt läsa Följ länkflödet till dagens populäraste texter
Apparna som gör att läsa sen-högen digital
Med mängden länktips som sköljer över en varje dag finns det inte en möjlighet att hinna läsa allt. Det delas länkar via Facebook och på Twitter, det dyker förhoppningsvis upp intressanta saker i RSS-läsaren, kanske skickar någon kollega ett tips eller två via e-post. Mycket…
Sprid dina länktips med ett klick
När jag läser mina RSS-flöden hittar jag en hel del som är intressant nog att tipsa andra om. Det gör jag framför allt på Twitter. Och det finns sätt att göra det tipsandet så enkelt som möjligt. I Instapaper, som jag använder som virtuell att…
Leta efter RSS-flöden med en redaktör (eller flera)
Det var väldigt länge sedan det gick att på egen hand hålla koll på allt som publiceras på nätet. Som nätanvändare behöver du skaffa dig redaktörer som hjälper dig att hitta det du är intresserad av. De här redaktörerna kan vara andra människor, men allt…
Fortsätt läsa Leta efter RSS-flöden med en redaktör (eller flera)
Textfilen som gör RSS-flytten lätt
Länge var Google Reader den helt dominerande RSS-läsaren och alternativen få. Men när Google meddelade att Reader skulle läggas ner tog plötsligt utveckligen av RSS-läsare fart igen. Idag finns flera riktigt bra att välja bland. Inoreader är den jag för tillfället rekommenderar. Innan jag började…
Notifieringar utan fördröjning från dina viktigaste RSS-flöden
Två finesser med en RSS-läsare är dels att du lyfter bort din omvärldsbevakning från e-postprogrammet, dels att du kan titta till RSS-läsaren när du själv har tid utan att riskera att missa något som virvlar förbi medan du har uppmärksamheten riktad åt ett annat håll.…
Fortsätt läsa Notifieringar utan fördröjning från dina viktigaste RSS-flöden
Samla arbetsplatsens länkfynd på ett ställe
Om ni är flera på jobbet som är intresserade av samma ämnen, se till att hjälpas åt med omvärldsbevakningen. Det mest uppenbara sättet är att fortsätta som ni sannolikt redan gör: Tipsa varandra om bra läsning via ett mejl eller en delad länk på Facebook.…
Att söka med och att söka i RSS
Omvärldsbevakning är inte att söka, slog jag fast i texten som inledde den här serien. Men kombinera det vi traditionellt tänker på som “att söka” med möjligheterna som RSS erbjuder – och din omvärldsbevakning kommer förbättras markant. Dels handlar det om att utnyttja de RSS-flöden…
Därför hör Facebook och Twitter hemma i RSS-läsaren
RSS-läsare, Facebook och Twitter nämns ibland som tre olika möjligheter för omvärldsbevakning. Men med rätt RSS-läsare finns det också beröringspunkter mellan dem. Både Facebook och Twitter har nämligen vissa egenskaper som en RSS-läsare kan hjälpa till att hantera. I Facebooks fall är utmaningen algoritmerna som…
Fortsätt läsa Därför hör Facebook och Twitter hemma i RSS-läsaren
Låt inte RSS-läsaren bli en stressande inkorg
I takt med att du lägger till nya prenumerationer i din RSS-läsare kommer antalet nya texter som dyker upp i den att öka. Och det är inte otänkbart att RSS-läsaren snart känns som ett e-postprogram med en inkorg som aldrig är tom: Alltid väntar det…
Så hittar du prenumerationer till din RSS-läsare
Efter att ha valt RSS-läsare är det dags att fylla den med innehåll. Här finns det ett enkelt sätt, som fungerar med vissa RSS-läsare, och ett lite mer bökigt, som fungerar med alla. Om du valt Inoreader fungerar det lätta: Gå till Inoreader och skriv…
Fortsätt läsa Så hittar du prenumerationer till din RSS-läsare
Nio anledningar att välja Inoreader som RSS-läsare
Vill du på ett så enkelt sätt som möjligt kunna hålla koll på dina favoritsajter behöver du en RSS-läsare. Vilken jag rekommenderar har varierat under åren. Just nu är det Inoreader, av nio anledningar som bland annat ser till att inflödet blir hanterbart även om…
Fortsätt läsa Nio anledningar att välja Inoreader som RSS-läsare
Sex anledningar att använda RSS för att få nätkoll
Alla har vi våra favoritsajter på nätet, webbplatser som vi vill hålla ett öga på eftersom de publicerar saker som vi är intresserade av eller tycker är roliga. Om det är en humorsajt, en nättidning som skriver om ditt specialintresse, en myndighet som är relevant…
Fortsätt läsa Sex anledningar att använda RSS för att få nätkoll
Verktyg för omvärldsbevakning
Det finns en mängd olika verktyg för omvärldsbevakning på internet. Många av dem kostar ganska stora summor pengar. Här kommer jag att fokusera på dem som är gratis eller på sin höjd kostar några hundralappar om året. Det viktigaste verktyget är RSS. RSS är ett…
Tre snitt ur nätets informationsflöde
Utgångspunkten för omvärldsbevakning är alltså att den ska vara automatisk. Du ska få länkar till nya artiklar, videoklipp, rapporter och blogginlägg skickade till dig utan att behöva leta efter dem. Dessutom ska det som din omvärldsbevakning fångar upp givetvis passa dina intressen och behov. För…
Omvärldsbevaka på nätet för att hitta det du behöver veta
Det flesta har idag åtminstone hyfsad kunskap om hur nätets sökmotorer kan användas för att hitta information1. Men att använda en sökmotor är inte enda sättet att hitta information på nätet. Omvärldsbevakning är ett annat sätt. I en serie texter kommer jag ge mina bästa…
Fortsätt läsa Omvärldsbevaka på nätet för att hitta det du behöver veta
Vad jag använder: Overcast
Det är med poddar som med allt annat innehåll på internet: Det finns fler riktigt bra än vad tiden räcker till. Använder du en iPhone finns det därför anledning att välja en annan app än Apples egen för de podcasts du vill hinna lyssna på:…
Få rätt saker gjorda
Fem tips till dig som är din egen chef
Sedan augusti 2006 har jag varit frilans. Vilket också innebär att jag närmar mig 10 år som min egen chef. Det är upp till mig själv att se till att saker och ting blir gjorda, att rätt saker blir gjorda, vilket i slutänden leder till…
Vad jag använder: Hours
Som egenföretagare vill jag ha koll på hur jag använder mina arbetsdagar. Vilka kunder jobbar jag åt? Hur mycket? Det handlar dels om att ha koll på den tid som jag fakturerar för. Men också om att ha koll på den tid som jag inte…
Vad jag använder: Omnifocus
Jag har genom åren hoppat fram och tillbaka mellan olika program för mina listor. Jag har använt Todoist, Things och Remember The Milk. Men till slut fastnade jag för Omnifocus. Av flera olika anledningar: Listor som alltid är med mig Omnifocus finns för Apples prylar,…
Glöm inte det du vill göra sen
Att skriva ner det som ska göras på uppgiftslistorna är en självklarhet. Men det finns också anledning att skriva ner sånt som kanske, möjligen, eventuellt måste eller förhoppningsvis ska göras eller hinnas med, någon gång i framtiden. För mig är mina listor ett sätt att…
Med listorna i molnet behöver du inte lika många
Det börjar bli många listor nu. En med projekt, en med uppgifter, en med deadlines, en med sånt du väntar på, en med morgondagens viktigaste saker. Jag har redan argumenterat för att dina listor hör hemma i molnet. Då utifrån ett resonemang om att alltid…
Fortsätt läsa Med listorna i molnet behöver du inte lika många
Står projektet still för att du väntar på något – skriv ner vad
Att arbetet med ett projekt stannar av kan bero på att du inte vet vad du ska göra härnäst. Men det kan också bero på att du inte kan fortsätta jobba eftersom du väntar på något. En rapport som ska bli klar om en vecka.…
Fortsätt läsa Står projektet still för att du väntar på något – skriv ner vad
Mitt viktigaste tips till dig som jobbar hemifrån
Men hur klarar du att jobba hemifrån? När jag ska göra det så ägnar jag mig bara åt X istället! Från 2006 till 2014 hade jag mitt frilanskontor hemma. Från början av ekonomiska skäl, som nybliven frilans ville jag inte dra på mig för stora…
Fortsätt läsa Mitt viktigaste tips till dig som jobbar hemifrån
Ordna dina projekt i en prydlig kö
Mänsklig multitasking är en myt sägs det. Att hoppa mellan olika arbetsuppgifter är förödande för koncentrationen. Varje fokusbyte innebär en ny startfas innan farten är uppe igen. Det här är en av anledningarna till att jag försöker hålla e-postprogrammet på armlängds avstånd under större delen…
Projekten som står still – vet du verkligen vad som ska göras?
Då och då kommer du upptäcka att saker och ting stannar av. Du har ett projekt där du vet vad slutmålet är, men du kommer inte vidare. Finns det en tydlig deadline är det sannolikt stressande, saknas deadline kan det ändå vara nog så frustrerande.…
Fortsätt läsa Projekten som står still – vet du verkligen vad som ska göras?
Veckogenomgången är rätt tillfälle att höja blicken
Att ha listor med projekt och uppgifter är ett utmärkt stöd i det dagliga arbetet. Men då och då behöver du också höja blicken och se till att listorna verkligen är aktuella. Kanske behöver någon av uppgiftslistorna kompletteras, kanske saknas något helt och hållet från…
Fortsätt läsa Veckogenomgången är rätt tillfälle att höja blicken
Var noga med att skriva ner allt som ska göras om och om igen
En stor fördel med de flesta, snudd på alla, appar och tjänster för uppgiftslistor är möjligheten att återupprepa uppgifter: Så snart du markerar något som avklarat skapas en ny kopia, så långt in i framtiden som du bestämt. Det här är en fantastisk funktion. Projekten…
Fortsätt läsa Var noga med att skriva ner allt som ska göras om och om igen
Gör småsakerna direkt
De fem frågor som hjälper dig att tömma inkorgen i e-postprogrammet gäller för det som dyker upp i dina andra inkorgar också: Är det här skräp? Är det här något jag kan göra snabbt och enkelt? Är det en uppgift eller till och med ett…
Förstår du vad som står på dina listor?
Uppgiftslistan är din egen, och sannolikt är det inte någon annan som ska läsa den. Men ett råd är att ändå formulera det du skriver ner på listan som om någon annan skulle läsa – och förstå. För att ta ett exempel: Jag har ett…
Dagens sista uppgift lägger grunden för en bra morgondag
Varje arbetsdag bör avslutas på samma sätt: Men en snabb koll på dina listor, både den med projekten och den med de enskilda uppgifterna. Syftet är att bestämma hur du ska starta morgondagen. Två, kanske tre saker. Jag har gjort den där morgondags-listan mer eller…
Fortsätt läsa Dagens sista uppgift lägger grunden för en bra morgondag
Skaffa ett sätt att få överblick över dina deadlines
Bara uppgifter med ett tydligt slutdatum ska förses med ett slutdatum. Och det gäller i allra högsta grad det som faller under begreppet deadlines. I mitt fall rör det sig i huvudsak om två saker: Texter som ska lämnas eller föreläsningar som ska hållas. I…
Fortsätt läsa Skaffa ett sätt att få överblick över dina deadlines
Ge inte dina uppgifter ett slutdatum om de inte har ett slutdatum
De datorprogram och appar vi använder kommer fulla med funktioner och finesser. Vilket å ena sidan är bra, men å andra sidan kan skapa problem, merarbete eller onödig friktion om vi inte använder dem på rätt sätt. I våra kalanderappar är standardinställningen för hur långt…
Fortsätt läsa Ge inte dina uppgifter ett slutdatum om de inte har ett slutdatum
Låt kalendern vara ett löfte till dig själv
Vid sidan av att göra-listorna är kalendern givetvis ett viktigt verktyg för att se till att rätt saker blir gjorda. Frågan är bara vad som ska skrivas upp i kalendern? Två saker: Allt som involverar andra människor och där ni kommit överens om en dag…
Dina listor ska vara i molnet
Använd nätet för listorna med projekten du jobbar med för tillfället och alla saker du ska komma ihåg. Till skillnad från en pappersvariant går den inte att tappa bort. Men framför allt är den alltid med dig. För visst är följande scenario möjligt: Hemma vid…
Minimera antalet inkorgar – och töm dem!
Du är omgiven av inkorgar: E-postprogrammet, sms, Whatsapp och andra meddelandetjänster, röstbrevlådan, ett postfack på jobbet och den fysiska brevlådan där hemma är några exempel. Kanske har du ännu fler. Om du ska kunna hålla koll på det du ska göra behöver du också hålla…
Då är detaljerade uppgiftslistor en bra idé
En lista med dina projekt, dina övergripande mål, kan räcka långt. Men att bryta ner dem i sina beståndsdelar och lista varje steg på vägen mot målet kan också ha sina fördelar. Givetvis tar det mer tid, men det finns många situationer där det lönar…
På dina att göra-listor är målen viktigare än vägen dit
Din projekt måste brytas ner i sina beståndsdelar, predikar effektivitetsgurun David Allen. I sak har han givetvis rätt. Och det är också något som de flesta instinktivt förstår. Jag kan inte skriva en artikel om jag inte först får en redaktör att nappa, bokar in…
Fortsätt läsa På dina att göra-listor är målen viktigare än vägen dit
”Mer gjort” är en bieffekt av att få ”rätt gjort” – så har GTD hjälpt mig
Några år in på min yrkesbana som journalist gick jag från att vara reporter till vikarierande mellanchef. Det var ett kliv där mitt tidigare sätt att planera mitt arbete inte hängde med. Att hålla allt i huvudet var inte längre möjligt. Stressen kom som ett…
Fortsätt läsa ”Mer gjort” är en bieffekt av att få ”rätt gjort” – så har GTD hjälpt mig
Vad jag använder: Rest
För att få mycket gjort vid datorn är det viktigt att komma ihåg att lämna den ibland och ta rast. Både för mental och fysisk återhämtning. Jag blir ofta sittande lite för länge åt gången, inte minst när jag håller på att skriva en artikel.…
Att skriva
Vad jag använder: Scapple
Tree är den outliner som jag oftast använder för att strukturera upp min research innan jag sätter mig och skriver en artikel. Men ibland räcker inte Tree till. Om det är svårt att hitta en tydlig struktur i allt mitt material behöver jag ett verktyg…
Vad jag använder: Drafts
Eftersom min mobiltelefon nästan alltid finns på armlängds avstånd fungerar den utmärkt som anteckningsblock. Istället för att sprida ut tankar som dyker upp i stunden på de papperslappar som råkar finnas i närheten är det bättre att använda mobiltelefonen. Men i vilken app? Ibland direkt…
Vad jag använder: Tree
Många av de artiklar jag skriver bygger på omfattande research, både i form av inläsning och intervjuer. Innan jag sätter mig och skriver artikeln behöver jag strukturera upp innehållet så tydligt som möjligt. Det är då jag startar Tree. Till OS X finns en uppsjö…
Vad jag använder: Deckset
Länge använde jag Apples Powerpoint-alternativ Keynote under mina föreläsningar. Med hjälp av det lyckades jag göra bilder som såg ut ungefär som jag ville, men som tog lite för lång tid att skapa. Sen hittade jag Deckset och numera använder jag bara Keynote när jag…
Vad jag använder: Microsofts ergonomiska tangentbord
Någonstans visste jag givetvis att pekfingervalsen inte var det mest effektiva sättet att skriva på. Jag ville skriva snabbare, för att hinna med fler texter, men också för att kunna hålla jämna steg med dem jag intervjuar. Men hur skulle jag göra för att lära…
Fortsätt läsa Vad jag använder: Microsofts ergonomiska tangentbord
Länktips: Spectacular Writing Tools
Om du inte hittat verktyg som hjälper dig att skriva bättre eller få mer gjort bland mina tips finns det fler källor att ösa ur på nätet. En är Product Hunts samling Spectacular Writing Tools som innehåller många program och tjänster som ser intressanta ut.…
Vad jag använder: Textexpander
Många små steg kan göra stor skillnad. Och ibland är det faktiskt möjligt att kvantifiera exakt hur stor den skillnaden är. Under 2015 sparade jag ungefär en arbetsdag på att använda ett program som heter Textexpander1. Textexpander låter mig skapa makron, genvägar, för text som…
En virtuell broms som manar till eftertanke när jag upprepar mig
Språkliga tics är inte ovanligt. Att ha ord eller uttryck som man använder för ofta. För den som lyssnar eller läser kan det blir en jobbig upprepning eller i värsta fall en distraktion som stjäl uppmärksamheten från det faktiska innehållet. Att bli av med de…
Fortsätt läsa En virtuell broms som manar till eftertanke när jag upprepar mig
Vad jag använder: Kaleidoscope
Som journalist skickar jag i väg artiklar och får tillbaka dem med synpunkter. Personer jag har intervjuat vill kontrollera fakta och med mina redaktörer kan det ibland bli något av artikelpingis med tre, fyra versioner av en text. Eller så ber jag någon ha synpunkter…
Vad jag använder: Copied
GoodReader och Hightlights är ett sätt att jobba smartare med pdf-dokument i iPad och dator. Men det finns många andra tillfällen då jag jobbar med platta och dator sida vid sida. Ibland handlar det om att flytta text från iPad till dator. Det kan handla…
Vad jag använder: Highlights
Pdf-dokumenten jag läser på min iPad, med hjälp av GoodReader, ligger lagrade på Dropbox. Det innebär att alla markeringar och anteckningar jag gör hamnar i min dator direkt. När jag läst klart är nästa steg att ta hand om det som är intressant. Ett av…
Vad jag använder: GoodReader
En inte försumbar del av min arbetstid ägnas åt att läsa pdf-dokument. Ofta handlar det om vetenskapliga artiklar som en del av researchen inför artiklar jag ska skriva. Andra gånger handlar det om färdiglayoutade sidor med mina texter som ska läsas igenom innan de går…
Lyssningstips: Musik att skriva till
När jag skriver gör jag det nästan alltid med samma musik i högtalarna. Vet inte hur länge sedan det var jag hittade Anders Mildners Spotify-lista Skrivmusik. Men jag fastnade för den direkt. Någonstans har jag läst teorier (om jag minns rätt vetenskapligt belagda, så egentligen…
Vad jag använder: Ulysses
Alla artiklar, böcker, blogginlägg och föreläsningsutkast jag skriver, skriver jag i Ulysses. Det är, utan tvekan, det bästa ordbehandlingsprogram jag använt på en dator (och numera även på min pekplatta och telefon) någonsin.
Här är nio anledningar till varför.
Så skriver du dina texter med Markdown
Markdown kan du skriva i vilket textprogram som helst. Så länge du ser till att spara den färdiga texten som .txt eller .rtf är dokumentet framtidssäkert. Men det finns ett växande utbud med program som är särskilt anpassade till Markdown. Att välja ett av dem…
Med Markdown hamnar innehållet i dina texter i fokus
Vi har redan konstaterat att det är en dum idé att låsa in sina texter i filformat som inte går att lita på. För den som jobbar med text är den lågt hängande frukten att välja att spara sina texter i rtf-format. Det gör livet…
Fortsätt läsa Med Markdown hamnar innehållet i dina texter i fokus
Välj bort dokumentformat som låser in dig
Att fundera på vilka plattformar du väljer för dina digital tillhörigheter löd uppmaningen i förra blogginlägget. För den som skriver mycket handlar det framför allt om att bestämma i vilket filformat texterna ska sparas. När Apple lanserade iWork 13 drog företaget samtidigt undan mattan på…
Bli trygg och säker på nätet
Vad jag använder: OpenVPN
När jag kopplar upp mig till trådlösa nätverk när jag är ute och reser gör jag det aldrig utan att använda en VPN-tunnel. Ibland eftersom jag faktiskt håller på med arbete där källskydd spelar roll, men oftast bara för att inte utsätta mig för risken…
Vad jag använder: 1password
För att kunna följa råden om långa och unika lösenord krävs hjälpmedel: Ett program för att hantera alla långa och unika lösenord. En lösenordshanterare. Det finns många att välja på. Jag har valt 1password. En anledning är att det är ett program användarna köper, istället…
Ge dina lösenord lite omtanke
Ska du göra bankärenden räcker det inte med ett vanligt lösenord. Du behöver också mata in en engångskod från bankdosan eller på annat sätt komplettera ditt lösenord. Anledningen är att användarnamn och lösenord lätt kan komma på drift, men att det är svårare för någon…
Vad jag använder: Superduper och Arq
I går skrev jag om vad en ska tänka på för att skapa säkerhetskopior som det går att lita på. Idag blir det två konkreta tips, de två program jag använder för mina säkerhetskopior: Med SuperDuper gör jag en komplett kopia av min dators hårddisk…
8 tips för säkerhetskopior du kan lita på
Den som varit med om en hårddiskkrasch eller av annan anledning blivit av med det som finns lagrat i datorn (själv drabbades jag efter ett inbrott på en tidigare arbetsplats) vet att en uppdaterad säkerhetskopia kan vara skillnaden mellan massiv stress och bara någon timmes förlorad arbetstid.
Verktygen jag använder
Devonthink har blivit min extrahjärna
I det 42:a avsnittet av Digitalsamtal pratade Carl och jag om hur man kan använda datorer för att minnas saker som behöver minnas, program och tjänster som fungerar som egna personliga referensarkiv. Det handlar alltså inte om att-göra-listor, utan om sparad ”kunskap”. I mitt jobb…
Vad jag använder: Scapple
Tree är den outliner som jag oftast använder för att strukturera upp min research innan jag sätter mig och skriver en artikel. Men ibland räcker inte Tree till. Om det är svårt att hitta en tydlig struktur i allt mitt material behöver jag ett verktyg…
Vad jag använder: Drafts
Eftersom min mobiltelefon nästan alltid finns på armlängds avstånd fungerar den utmärkt som anteckningsblock. Istället för att sprida ut tankar som dyker upp i stunden på de papperslappar som råkar finnas i närheten är det bättre att använda mobiltelefonen. Men i vilken app? Ibland direkt…
Vad jag använder: Tree
Många av de artiklar jag skriver bygger på omfattande research, både i form av inläsning och intervjuer. Innan jag sätter mig och skriver artikeln behöver jag strukturera upp innehållet så tydligt som möjligt. Det är då jag startar Tree. Till OS X finns en uppsjö…
Vad jag använder: Divi
Den här webbplatsen använder WordPress som publiceringssystem, precis som en fjärdedel av internets alla webbplatser. Att tipsa om WordPress behöver jag därför knappast göra. Däremot vill jag tipsa om det tema jag valt att använda: Divi. Hur många andra teman jag använt innan Divi minns…
Vad jag använder: Buffer
Mitt twittrande är till stor del länkar till saker som jag tycker är intressanta. Sakerna jag vill tipsa om är sånt jag hittar i min RSS-läsare, i mitt twitterflöde, i grupper på Facebook eller på andra sätt. Eller helt enkelt saker jag skrivit själv, antingen…
Vad jag använder: Hours
Som egenföretagare vill jag ha koll på hur jag använder mina arbetsdagar. Vilka kunder jobbar jag åt? Hur mycket? Det handlar dels om att ha koll på den tid som jag fakturerar för. Men också om att ha koll på den tid som jag inte…
Vad jag använder: OpenVPN
När jag kopplar upp mig till trådlösa nätverk när jag är ute och reser gör jag det aldrig utan att använda en VPN-tunnel. Ibland eftersom jag faktiskt håller på med arbete där källskydd spelar roll, men oftast bara för att inte utsätta mig för risken…
Vad jag använder: Deckset
Länge använde jag Apples Powerpoint-alternativ Keynote under mina föreläsningar. Med hjälp av det lyckades jag göra bilder som såg ut ungefär som jag ville, men som tog lite för lång tid att skapa. Sen hittade jag Deckset och numera använder jag bara Keynote när jag…
Vad jag använder: Omnifocus
Jag har genom åren hoppat fram och tillbaka mellan olika program för mina listor. Jag har använt Todoist, Things och Remember The Milk. Men till slut fastnade jag för Omnifocus. Av flera olika anledningar: Listor som alltid är med mig Omnifocus finns för Apples prylar,…
Vad jag använder: Microsofts ergonomiska tangentbord
Någonstans visste jag givetvis att pekfingervalsen inte var det mest effektiva sättet att skriva på. Jag ville skriva snabbare, för att hinna med fler texter, men också för att kunna hålla jämna steg med dem jag intervjuar. Men hur skulle jag göra för att lära…
Fortsätt läsa Vad jag använder: Microsofts ergonomiska tangentbord
Vad jag använder: Mailmate
Sedan länge använder jag Fastmail för min e-post. Jag behöver något mer avancerat än vad mitt vanliga webbhotell kan erbjuda, inte minst möjligheten att skapa filter som stoppar in mail i rätt mappar direkt. Gmail är givetvis ett alternativ, men jag har aldrig blivit vän…
Vad jag använder: Quitter
Marco Arment är en amerikansk utvecklare som gjort två av de program jag använder allra mest i min omvärldsbevakning: Poddspelaren Overcast och läs-senare-lösningen Instapaper. Hans senaste program är mycket enklare men kan ändå ha stor betydelse för hur mycket jag får gjort på jobbet. Jag…
Vad jag använder: Endurance
Det spelar ingen roll hur bra batteri din bärbara dator har. För eller senare hamnar du ändå i energinöd. Endurance är ett litet program som hjälper mig att krama ur lite extra ur min Macbooks batteri. När laddningsnivån når ett visst tröskelvärde – jag har…
Vad jag använder: Devonthink
Överskatta inte dina google-färdigheter är en viktig uppmaning. Hittar du en länk på nätet som du tror att du behöver i framtiden, spara den. Att räkna med att du ska kunna hitta den igen är ofta att lura dig själv. Många använder Evernote på just…
Vad jag använder: Textexpander
Många små steg kan göra stor skillnad. Och ibland är det faktiskt möjligt att kvantifiera exakt hur stor den skillnaden är. Under 2015 sparade jag ungefär en arbetsdag på att använda ett program som heter Textexpander1. Textexpander låter mig skapa makron, genvägar, för text som…
Vad jag använder: Fastmail
Det finns det ett par krav jag ställer på den tjänst jag använder för e-post: Självklart låter mig använda mitt egen domännamn. Sällan har problem. En supportavdelning som går att komma i kontakt med när jag eller tjänsten trots att får eller har problem. Fri…
Vad jag använder: Kaleidoscope
Som journalist skickar jag i väg artiklar och får tillbaka dem med synpunkter. Personer jag har intervjuat vill kontrollera fakta och med mina redaktörer kan det ibland bli något av artikelpingis med tre, fyra versioner av en text. Eller så ber jag någon ha synpunkter…
Vad jag använder: Copied
GoodReader och Hightlights är ett sätt att jobba smartare med pdf-dokument i iPad och dator. Men det finns många andra tillfällen då jag jobbar med platta och dator sida vid sida. Ibland handlar det om att flytta text från iPad till dator. Det kan handla…
Vad jag använder: Highlights
Pdf-dokumenten jag läser på min iPad, med hjälp av GoodReader, ligger lagrade på Dropbox. Det innebär att alla markeringar och anteckningar jag gör hamnar i min dator direkt. När jag läst klart är nästa steg att ta hand om det som är intressant. Ett av…
Vad jag använder: GoodReader
En inte försumbar del av min arbetstid ägnas åt att läsa pdf-dokument. Ofta handlar det om vetenskapliga artiklar som en del av researchen inför artiklar jag ska skriva. Andra gånger handlar det om färdiglayoutade sidor med mina texter som ska läsas igenom innan de går…
Vad jag använder: Overcast
Det är med poddar som med allt annat innehåll på internet: Det finns fler riktigt bra än vad tiden räcker till. Använder du en iPhone finns det därför anledning att välja en annan app än Apples egen för de podcasts du vill hinna lyssna på:…
Vad jag använder: Ulysses
Alla artiklar, böcker, blogginlägg och föreläsningsutkast jag skriver, skriver jag i Ulysses. Det är, utan tvekan, det bästa ordbehandlingsprogram jag använt på en dator (och numera även på min pekplatta och telefon) någonsin.
Här är nio anledningar till varför.
Vad jag använder: 1password
För att kunna följa råden om långa och unika lösenord krävs hjälpmedel: Ett program för att hantera alla långa och unika lösenord. En lösenordshanterare. Det finns många att välja på. Jag har valt 1password. En anledning är att det är ett program användarna köper, istället…
Vad jag använder: Letter
Vänta med inkorgen och börja istället arbetsdagen med de viktigaste uppgifterna. Men om dagens första uppgift är att skicka e-post? Då måste en ju starta e-postprogrammet med överhängande risk att bli distraherad av det som dyker upp där. Letter är ett litet e-postprogram för Mac…
Vad jag använder: Rest
För att få mycket gjort vid datorn är det viktigt att komma ihåg att lämna den ibland och ta rast. Både för mental och fysisk återhämtning. Jag blir ofta sittande lite för länge åt gången, inte minst när jag håller på att skriva en artikel.…
Vad jag använder: Superduper och Arq
I går skrev jag om vad en ska tänka på för att skapa säkerhetskopior som det går att lita på. Idag blir det två konkreta tips, de två program jag använder för mina säkerhetskopior: Med SuperDuper gör jag en komplett kopia av min dators hårddisk…