häng med i informationsflödet
Våren har jag till stor del ägnat åt den nya versionen av min Internetguide om omvärldsbevakning på nätet. Nu är den äntligen klar och du kan ladda ner den från .SE:s webbplats.

Den första versionen skrev jag 2011. Mycket är sig likt i nya Häng med i informationsflödet – gratisverktygen som ger dig koll. Fokus är fortfarande på tjänster som är gratis eller billiga att använda. Tanken är att du som läsare ska slippa gå till en chef och be om pengar eller öppna din egen plånbok. Basen är fortfarande RSS, en teknik som fått sig en skjuts framåt sedan Google la ner Reader förra våren.

Med jämna mellanrum läser jag texter som hävdar att RSS är på väg att dö ut, för att ersättas med andra lösningar. Appar som Zite och Flipboard är exempel på hur framtiden ser ut.

Själv är jag övertygad om att RSS fortfarande har en roll att fylla. Sedan jag tipsade om alternativ till Google Reader på dn.se:s Teknikblogg har det inlägget vecka efter vecka funnits med bland de mest lästa. Och även om jag misstänker att webbplatser som finansieras med annonser överväger att slopa sina RSS-flöden finns det bra innehåll att hämta på många andra ställen. Bloggar är det uppenbara, men som jag tipsar om i guiden finns fler. Sökmotorer som levererar resultat som ett RSS-flöde istället för en träfflista i webbläsaren är ett exempel som passar bra för den som vill hålla koll på när specifika ord nämns på nätet.

Att den nya guiden uppdaterats med de tjänster som är aktuella just nu är självklart. Men nytt är också själva upplägget. Huvudboken, den som även finns i tryckt upplaga, innehåller många generella tips. Mer om grundläggande principer, mindre om hur RSS och Twitter fungerar i detalj. Medan tjänster och appar utvecklas fort har de tipsen förhoppningsvis bättre livslängd.

Det tjänste- och appspecifika finns i stället i XL-materialet. Här visar jag i detalj hur du skapar nya RSS-prenumerationer, använder sökfunktioner och annat. När jag föreläser om omvärldsbevakning på nätet har jag med tiden insett att det inte räcker att jag pratar om verktygen, för att komma igång behöver man också få hjälp med lite strategier och idéer om hur de används på bästa sätt. Min förhoppning är att den nya uppdelningen ska fungera på just det sättet.

Hoppas att du kommer att ha glädje av Häng med i informationsflödet – gratisverktygen som ger dig koll. Har du synpunkter och funderingar, eller förslag till kompletteringar i XL-materialet: Hör av dig!