Driftsbeslut baserade på fakta istället för magkänsla. Det är målet med it-systemet från göteborgsföretaget Capee Group. Kunderna finns i den tunga industrin, som bland annat använder Capee Action Station för att minska sina utsläpp.
Att personer på chefsnivå har datorprogram för beslutstöd är givetvis bra för de strategiska frågorna. Men för den dagliga driften har de liten betydelse. Det menar Peter Nilsson, vd på Capee Group.
“Vår tes är att besluten som operatörerna fattar varje dag är avgörande. Och de besluten ska vara så bra och så snabba som möjligt,” säger han.
I potten ligger bland annat lägre utsläpp av exempelvis svavel eller kväveoxider, allt beroende på vilken verksamhet som bedrivs. Vägen dit går via en bättre förståelse för hur de komplexa sambanden i fabriken ser ut.
“Magkänsla och erfarenhet är givetvis bra att ha, men bättre är om man verkligen vet vad som påverkar och varför,” säger Peter Nilsson.
I en fabrik finns massor av information i datorsystemen. Sensorer och givare i produktionen samlar data i en databas, mätningar på de färdiga produkterna hamnar i en annan, värden på utsläppsnivåer i en tredje. Resultatet är en enorm datamängd som säger massor om hur fabriken mår. Utmaningen är att hitta sätt att tolka informationen, som är spridd på flera ställen.
Lösningen kom Capee Groups grundare Erik Dahlén på. Han har en bakgrund i pappers- och massaindustrin. Han har också jobbat på Spotfire som utvecklar program för analys av stora datormängder. I kombination blev resultatet Capee Action Station.
“Program lägger sig som ett lager över de befintliga it-systemen, suger in data från de loggfiler som redan finns och skapar lättbegripliga diagram av dem” säger Peter Nilsson.
Med all data på ett ställe kan programmet bland annat räkna sig fram till förslag på åtgärder som leder till förbättringar i produktionen. Peter Nilsson exemplifierar med jakten på minskade utsläpp.
“Man kan se hur de påverkas av olika inställningar i produktionen. Ännu viktigare är att det går att jobba åt andra hållet. Genom att leta efter tillfällen med låga utsläpp går det att hitta bättre sätt att köra fabriken på.”
Eftersom lägre utsläpp ger minskade miljöavgifter är det här en investering, typiskt i storleksordningen några hundratusen kronor, som enligt Peter Nilsson snart betalar sig.
“Men systemet används också på andra sätt. För att hitta mer energieffektiva sätt att driva en fabrik på, till exempel. Det viktiga är att förslagen baserar sig på verklig data från fabriken. Det är inga teoretiska modeller som ligger bakom.”
Capee Group väntar fortfarande på att göra positivt resultat. Peter Nilsson tror att det kan ske 2011, bland annat tack vare ett ökat intresse från utlandet.
“Idag har vi bara svenska kunder. Men när vi ställde ut på World Bioenergy i maj fick vi offertförfrågningar från Kanada, Lettland och några länder till. Vi räknar med att snart behöva ta in kapital för att ta tillvara på möjligheterna till marknadsexpansion.”
M-real jagar minskade NOx-utsläpp
M-reals pappersbruk i Husum utanför Örnsköldsvik är en av Capee Groups senaste kunder. Där ska Tomas Hübenette, produktionschef för Lut, Energi och Ved, använda systemet för att minska utsläppen av kväveoxider, NOx.
Nyligen har man ökat kapaciteten på en av delarna i bruket, sodapannan, vilket inneburit att utsläppen av kväveoxider ökat. Enligt prognoserna för året hamnar utsläppen precis på de nivåer som miljötillståndet tillåter.
“Så vi måste ta alla möjliga halmstrån som finns för att trimma, det är många bäckar små som gäller. Rätt som det är är det något som inte går som man hade tänkt. Det finns alltid sådana orosmoln, så vi vill ha lite marginal”, säger Tomas Hübenette, som inte vill avslöja vad investeringen kostar.
Hur stor effekt Capee Action Station kommer att ge kan han inte svara på. Flera andra åtgärder görs samtidigt, och det är därför svårt att ange en siffra just för det it-systemet. Men erfarenheter från tidigare trimningar är att de ger maximalt fem procent.
Varför är Capee Action Station bra i jakten på minskade utsläpp?
“Eftersom det är enkelt att sortera fram de tillfällen när man kört anläggningen på ett bra sätt. I de system vi har idag är det enkelt att se när man gjorde fel, men det är ju inte det man vill lära sig.”
Hade det funnits några alternativ till Capee Groups lösning?
“Det hade gått att använda de gamla informationssystemen också, men det tar så mycket längre tid och då gör man inte analyserna lika ofta. Det som också är bra i Capee Action Station är att man inte bara får grafer över utsläpp och annan driftsdata, utan även ser exakt hur styrsystemen varit inställda vid varje tidpunkt. Det gör att man kan jämföra hur det såg ut när det var bra med hur man kör just nu, och se vad som behöver ändras.”
Skriv en kommentar