Se upp med vilka länkar du klickar på!
Det var ett av råden från Symantec när företaget igår presenterade sin lägesrapport över säkerhetshot på nätet.
Uppmaningen är inte på något sätt ny. Men att den tål att upprepas råder det ingen tvekan om. Phising-attacker, där offren luras att lämna i från sig kontokortsinformation på sajter som ser ut som banker, är fortfarande vanliga.
Det stora problemet är att det är svårt att omsätta det generella rådet ”var försiktig med länkarna” i praktiken. Att avgöra vad som är en säker och vad som är en farlig länk är inte enkelt.
Och tyvärr blir det inte enklare.
Sajter som krymper långa länkar har funnits ett tag och blir allt mer populära i takt med att mikrobloggandet växer. Med en begränsning på 140 tecken är det självklart smidigt med tjänster som bit.ly och tinyurl.com.
Men som Joshua Schachter, grundare till Delicious skriver, url-krymparna för också med sig en massa problem. Ett av dem handlar om användarbarhet:
The clicker can’t even tell by hovering where a link will take them, which is bad form. Some sites offer link previews, but there’s no way to make a preview preference stick globally across the many shortening services.
En bit.ly-länk är förvisso kort, men det är direkt omöjligt att avgöra var den leder.
Därför är Twitter-klienten Nambu en föregångare. Programmet gör nämligen domännamnet synligt. Det innebär att användaren direkt kan se vart länken leder, och enklare avgöra om den är värd ett klick. Risken för att luras in på spam-sidor eller andra mindre trevliga delar av webben minskar därmed markant.
Nambu är inte det enda programmet som har den här typen av funktion. Till Firefox finns exempelvis ett bit.ly-tillägg som på liknande sätt visar vad som finns bakom alla bit.ly-länkar man stöter på på nätet.
Fler program borde följa efter. Jag vill se inbyggt stöd för de mest använda url-förkortarna i chattprogramet, i e-postprogrammet, i webbläsaren. I alla program i min dator där en länk kan tänkas dyka upp.
För att minska risken att jag klickar på en skadlig länk.
Men också för att minska risken för att jag klickar på en länk som visar sig vara ointressant. Inte alla bedömdar sig med att skriva en liten beskrivning om vart den krympta länken leder.
Skriv en kommentar