Varje arbetsdag bör avslutas på samma sätt: Men en snabb koll på dina listor, både den med projekten och den med de enskilda uppgifterna. Syftet är att bestämma hur du ska starta morgondagen. Två, kanske tre saker.

Jag har gjort den där morgondags-listan mer eller mindre dagligen i några år nu och har märkt att den gör stor skillnad.

För det första är det väldigt mycket enklare att komma igång den efterföljande dagen. Inte minst när jag fortfarande jobbade hemifrån, men också sedan jag flyttat mitt frilanskontor till ett kontorshotell. När jag vet vad jag ska göra blir det också lättare att leva upp till målsättningen om att inte börja arbetsdagen med en koll i e-postprogrammets inkorg. Där det annars är lätt att hamna, om jag inte riktigt vet vad jag ska göra.

Det andra är just det: I slutet av en arbetsdag har åtminstone jag lättare att veta vad morgondagen ska ägnas åt.

Och för det tredje: Om jag redan nu bestämmer vad jag ska göra imorgon har jag en chans att mentalt förbereda mig. Och låta hjärnan börja jobba lite med det i bakgrunden. (För mig som skriver mycket i jobbet är det då för övrigt bra att kunna skriva på rätt ställe direkt. Det kan jag tack vare Ulysses.)

Men under åren har jag också lärt mig något om vilka saker som passar på listan. Jag vill att det ska vara viktiga saker. Antingen sådana som tar något av mina uppdrag närmare deadline eller något som måste göras rent administrativt. Som att göra månadens momsinbetalning. Därför måste punkterna på startlistan uppfylla minst ett av två kriterier:

  1. Det måste vara något jag vill göra.
  2. Det måste vara något som jag kan göra på väldigt kort tid.

Om jag skriver upp tråkiga saker på listan som dessutom tar lång tid att göra, då är det också svårare att hålla sig borta från inkorg, Facebook och Twitter.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.