Varje tryck på Nokia 5800:s skärmtangentbord bekräftas med en svag vibration. Upplevelsen är en helt annan – och bättre – än i andra pekskärmsmobiler som håller sig stilla.
Tekniken kallas för haptisk eller taktil återkoppling. Dan Gärdenfors jobbar med tekniken på företaget TAT som är experter på användargränssnitt i telefoner och har flera av de största mobiltillverkarna som kunder.
—?Haptiken är ett slags osynlig design som man inte vet att man vill ha innan man testar den. Men när man gjort det vill man inte vara utan den, säger han.
Pekskärmarna, som fick sitt stora genombrott med Iphone, har flera fördelar. När det inte finns några knappar som tar plats går skärmen att göra större. Det går också att anpassa det virtuella tangentbordet efter vilken funktion som används.
Är det ett telefonnummer som ska slås kan skärmen visa en knappsats med siffror, är det ett sms som ska skrivas dyker i?stället ett fullständigt tangentbord med bokstäver upp. Problemet, jämfört med riktiga knappar, är att fingrarna inte känner om en knapp verkligen tryckts ner.
Lösningen är de små vibrationerna — och hjärnans förmåga att väva samman signaler från olika sinnen till en helhet.
För även om det känns som om Nokia 5800 vibrerar precis under den knapp som trycks ner är det inte så. Det säger Roope Takala på Nokia Research Center.
—?Det är samma vibrationsmotor som används när telefonen ringer eller tar emot sms. Känslan av att det är en viss knapp som trycks ner uppstår i din hjärna, säger han och exemplifierar med film:
— Det är ju egentligen inte rörliga bilder, utan stillbilder som byts ut 24 gånger per sekund.
Hjärnan tolkar det som rörliga bilder. Här är det kombinationen av en vibration och att användaren vet vilken knapp som trycks ner som tillsammans ger känslan av att det är just under ’a’ det vibrerar.
Men vibrationerna i de telefoner som säljs i dag löser bara halva problemet. De ger en signal om att en knapp tryckts ner, men till skillnad från en fysisk knappsats finns det fortfarande inget som hjälper fingrarna att hitta fram till rätt knapp.
— Det är kanske det allra största problemet. Om du exempelvis kör bil vill du kunna svara utan att behöva titta på telefonen, säger Roope Takala.
Vibrationsmotorerna har inte den precisionen. Antingen vibrerar hela telefonen eller också händer ingenting. Men ny teknik för att ge taktil återkoppling är på gång.
– I framtiden kommer lösningar som gör det möjligt att styra exakt var skärmen ska röra sig eller till och med lyfta sig lite, lite grann. Då blir det möjligt att guida fingrarna fram till knapparna, säger Dan Gärdenfors.
—När tekniken för haptisk återkoppling blir bättre kommer det också att bli möjligt att skapa helt nya användargränssnitt, där hörsel, syn och känsel samverkar för att tillsammans ge en mycket starkare upplevelse.
Din Ekonomi provar haptik
<
p>Dan Gärdenfors påstår att den som en gång testat en pekskärm med haptisk återkoppling inte kommer att vilja ha en utan. Det är bara att hålla med.
Att telefonen ska reagera med vibrationer kommer givetvis aldrig att vara det viktigaste kravet när man köper en nya mobil, men absolut något att titta efter. Alla knapptryckningar, särskilt textinmatning, underlättas ordentligt av de små vibrationerna.
För den som skriver mycket på telefonen kan tekniken ännu inte konkurrera med ett fysiskt tangentbord. Den stora skillnaden är att knapparna guidar fingrarna rätt.
Men om de tekniska lösningar som ska göra det möjligt att skapa ”tangenter” direkt på skärmen fungerar, ja då kan vi nog lämna knappsatserna bakom oss.
Haptisk feedback finns i bland andra modellerna Nokia 5800 MusicXpress, Samsung Omnia och kommande Nokia N97.
Skriv en kommentar