Att se favoritlagets allsvenska matcher i Allsvenskan direktsända i mobilen är en drömtjänst för många fotbollsälskare. Men hur bra fungerar Telias tjänst i verkligheten? Din Ekonomi har testat.
Bilden är hårt komprimerad, med fyrkantiga block som stör. Sändningen fryser ibland. Emellanåt blir färgerna fel över stora delar av bilden.
Bollen har en tendens att försvinna ut sikte på den lilla skärmen och då är spelarnas rörelser det enda som skvallrar om var den befinner sig. Att orka se en hel direktsänd fotbollsmatch i mobilen är svårt och hade det varit allt Telias fotbollstjänst erbjöd hade betyget inte blivit högt.
Men direktsändningen är bara en del av tjänsten. Det är vad som lockar mest, på papperet, men inte det som fungerar bäst i praktiken. På Telia tror man inte heller att den stora massan kommer att välja att följa hela matcher i mobilen, utan i stället välja att titta på videoklipp som visar målen och sammandragen som finns tillgängliga kort efter att matcherna är slut.
Videoklippen fungerar som ett komplement till vanliga sms-prenumerationer. Efter att ha valt sitt favoritlag, eller flera, får man ett sms varje gång det blir mål i lagets matcher. Någon minut senare finns ett filmklipp klart att ladda ner från Telia.
Och när det inte längre handlar om direktsändning är bildkvaliteten betydligt bättre. Fortfarande inte lika bra som man skulle önska, men åtminstone en bit på rätt väg. Och för den som inte har tid att vara på plats, eller se matchen framför tv:n, är de här korta uppdateringarna om vad som händer perfekta.
Årets allsvenska säsong är den tredje som Telia sänder i telefoner. Nytt för i år är, förutom ett samarbete med TV4 och Expressen som bidrar med redaktionellt innehåll, att tjänsten är gratis för Telias abonnenter.
Dessutom kan nu också fotbollssupportrar som har ett mobilabonnemang hos någon av Telias konkurrenter utnyttja tjänsten. För dem blir priset tre kronor för varje sms som skickas ut, samt kostnaden för datatrafiken när man tittar på klipp eller direktsändning.
”Bildkvaliteten kommer att förbättras”
<
p>Räkna med samma utveckling för tv i mobilen som för tv på webben. Det säger Johan Wahlberg, webbstrateg på SVT.
— År 1996 började vi lägga ut Rapport-sändningar på nätet. Det var en liten, suddig bild där man knappt kunde se något. I?dag är webb-tv en succé, säger han.
För SVT är ”kort och uppdaterat” parollen för de sändningar som i?dag görs till mobiltelefoner, i första hand nyhetssändningar och väderleksprognoser.
—?Men vi gör försök med andra typer av program, säger Johan Wahlberg.
Han ser mobilnätets låga hastighet som den stora flaskhalsen.
— I takt med att hastigheten höjs kommer bildkvaliteten att förbättras. Det är bara en tidsfråga innan de tekniska möjligheterna är lika stora som i dagens datorer och då tror jag att man vill titta på längre program i telefonen, säger han.
Jesper Hedblom, ansvarig för konsumentprodukter på Telenor, menar att det är viktigt att ge konsumenterna rätt förväntningar. I juni kommer operatören att sluta sälja sitt kanalpaket och i?stället guida kunderna vidare till innehållsleverantörer som SVT och TV4. Intresset för Telenors paket har inte varit tillräckligt stort.
— Vi tror väldigt mycket på rörlig bild i telefonen, men begreppet ”tv i mobilen” är inte riktigt rätt. Det går ju inte att sitta i tv-soffan hemma och titta på första halvtimmen av Robinson och sen se resten i telefonen när man går ut, säger Jesper Hedblom.
För företagen i branschen gäller det alltså att få kunderna att förstå att det, åtminstone just nu, mest handlar om korta klipp som man tittar på när det passar.
Patrik Höljö, chef för mobil underhållning på Telia Sonera, delar in tv i mobilen i tre kategorier:
— Det kan vara sändningar från tablån, program som sänds på tittarens beställning eller lösningar som fotbollstjänsten, där den rörliga bilden kompletteras med andra funktioner. Vi tror att en väldigt stor del kommer att vara de så kallade on demand-tjänsterna, säger han.
Skriv en kommentar