• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

Publicerat

Källtillit – eftersom inte källkritik är tillräckligt

Publicerad 5 mars, 2020

På Internetstiftelsens folkbildningssajt Internetkunskap är det källkritikstema under mars. En av texterna har jag skrivit: Den som reder ut vad ”källtilit” egentligen är.

Källkritik har varit på tapen länge. Längre än du kanske tror. 1889 används ordet för första gången. Källtilliten först 2018.

För artikeln på Internetkunskap har jag intervjuat Olof Sundin, professor i i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds Universitet, och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och nytillträdd ledamot i Svenska Akademien, om vad källtillit är och varför vi behöver den som komplement till källkritiken.

Om du tycker att ämnet är intressant kan jag dels tipsa om övriga artiklar på Internetkunskap, men också om tre avsnitt av Digitalsamtal:

  • Nya utmaningar för den digitala källkritiken
  • Om digital källkritik med Martin Törnros
  • Om källkritik och källtillit

Och om du vill veta mer om Internetkunskap kan du lyssna på avsnittet där projektledaren Björn Appelgren gästade podden.

En miljard ska ge svensk industri kvantdatorer

Publicerad 18 februari, 2020

I senaste numret av IVA Aktuellt gör jag ett besök på Chalmers och träffar de båda fysikprofessorerna Per Delsing och Göran Johansson. De förklarar vad en kvantdator är – men framför allt varför de behövs.

Grundprincipen för en kvantdator är snudd på omöjlig att förstå. De bygger på kvantbitar som kan vara både ettor och nollor samtidigt. Eller någonstans däremellan. Den här fysikaliska egenskapen gör det möjligt att bygga datorer som tar sig an väldigt komplexa matematiska utmaningar på ett nytt sätt.

En kvantdator är bland annat särskilt väl lämpad att lösa det som kallas för kombinatoriska problem. Ett typexempel är en bordsplacering vid en stor fest. Vissa gäster ska helst inte sitta nära varandra, andra kombinationer är mer önskvärda. Ju fler gäster, desto mer komplicerat blir det att hitta den bästa lösningen. Men för en kvantdator skulle det vara lätt gjort.

Kvantprojektet på Chalmers har en dryg miljard i budget. Målet är att senast 2027 ha utvecklat en kvantdator som kan lösa riktiga problem i svensk industri. Att ”riktiga problem” betonas beror på att de kvantdatorer som hittills fått stor uppmärksamhet, som Googles i höstas, har löst matematiska utmaningar som saknar praktiska tillämpningar.

Artificiell intelligens skapar nya möjligheter inom psykologin

Publicerad 13 februari, 2020

Rubriken på det här blogginlägget är hämtat från omslaget på senaste numret av Psykologtidningen. Över sju sidor förklarar jag vad artificiell intelligens är, men framför allt har jag gjort intervjuer med personer som förklarar hur AI förändrar psykologin.

Exemplen är fascinerande. AI-utvecklingen i sig ger forskare möjlighet att förstå mer av hur den mänskliga hjärnan fungerar, medan tillämpningar av olika former av artificiell intelligens, främst den gren som kallas för maskininlärning, bland annat kan hjälpa läkare att hitta rätt behandlingsmetoder för rätt patient, minska risken för återinskrivningar eller göra det möjligt för patienter att uttrycka hur de mår med hjälp av ord istället för att fylla i sifferbaserade skattningsskalor.

Även om du inte är psykolog tror jag att det är intressant läsning!

Vecka 34 – Igång igen

Publicerad 21 augusti, 2015

Så, efter två veckors arbete efter semestern är de första artiklarna publicerade. Två om Windows 10, en i Ny Teknik och en i systertidningen Digital Teknik.

I Journalisten fortsätter min artikelserie om digitalt källskydd. Senaste delen handlar om Tor och anonymitet på nätet. Missa inte länkarna på slutet, till de internetguider jag skrivit om ämnet.

I övrigt: Förbereder föreläsningar och gör massor av intervjuer. Fler länkar kommer vad det lider.

Så länge, och om du är lärare, missa inte att anmäla dig till kursen Koden till framtiden – nyfiken på programmering i skolan, där jag förklarar varför barn behöver lära sig grunderna i programmering men framför allt visar hur det kan gå till i praktiken.

Vecka 20-24 – Källskydd och datortips

Publicerad 12 juni, 2015

Tidigare i våras lanserades den uppdaterade versionen av internetguiden Digitalt källskydd – en introduktion. Nu är även två kompletterande XL-material här. Ett om PGP och ett om Tor. Dessutom är arbetet igång med en uppdatering av det XL-material som handlar om mobiltelefoner. I Journalisten har del 2, om kryptering av e-post, publicerats.

Jag har gjort ett besök hos min före detta arbetsgivare Ny Teknik och föreläst om hur sociala medier och andra tjänster på nätet kan användas som reporterverktyg. Och i samma tidning har jag skrivit ett test av Microsofts pekplatta Surface 3.

Min egen webbplats har dessutom fått en ny avdelning: Effektivt. Här kommer jag successivt fylla på med tips som hjälper dig att använda din dator och internet på smarta sätt.

Nästa sida »

Copyright © 2023 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in