• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

Digitalsamtal

Digitalsamtal #242 – Artificiell intelligens för alla

Publicerad 16 juni, 2021

aerial view of people walking on raod

Veckans avsnitt av Digitalsamtal handlar om artificiell intelligens, riskerna med skevheter i träningsdata, tillämpningar som gynnar många – och om den ideella organisationen Women in AI, WAI.

Gäster är Ivana von Proschwitz och Vinuta Magal Shreenath, båda engagerade i Women in AI. De berättar om varför WAI behövs och om de frågor som organisationen jobbar med.

Digitalsamtal #241 – Så skapar man flyt i en spelupplevelse

Publicerad 2 juni, 2021

turned on wireless dualshock game controller

Veckans Digitalsamtal tar oss med in bakom kulisserna i spelens värld. Gäst är Tommy Norberg. Han har jobbat som level designer hos några av Sveriges största spelutvecklare, och är idag utbildare på The Game Assemblys yrkeshögskola.

I avsnittet berättar han om vad level design handlar om, vad som krävs för att skapa flyt i spelupplevelsen och om hur tusenåriga principer för bland annat arkitektur hjälper level designers i sitt arbete.

Om du efter avsnittet vill lära dig mer, följ Tommy på Twitter där han skriver trådar med tips. Eller håll ögonen på Kickstarter och hans kommande boksläpp där.

Digitalsamtal #240 – Digitala vävnadsprover ska lägga grunden för säkrare diagnoser

Publicerad 20 maj, 2021

Veckans Digitalsamtal handlar om EU-projektet Big Picture, en stor satsning på det som kallas för digital patologi.

Bengt Persson, professor i bioinformatik vid Uppsala Universitet och föreståndare för National Bioinformatics Infrastructure Sweden, är gäst i avsnittet. Han berättar om vad digital patologi är, hur artificiell intelligens kan hjälpa läkare att ställa diagnos och varför den infrastruktur som Sverige och Finland ska bistå med i projektet är så viktig, bland annat för att skydda patienternas personliga integritet.

Det övergripande målet är en europeisk plattform som om sex år hjälper både forskare och läkare i sitt arbete.

Foto: Yale Rosen.

Digitalsamtal #239 – Kollektivtrafik som en matematisk utmaning

Publicerad 28 april, 2021

person standing in transportation vehicle

I veckans avsnitt av Digitalsamtal är Wilhelm Landerholm gäst. “Mattenörd” är epitetet han sätter på sig själv – och matematikkunnandet använder han för att utveckla modeller över kollektivtrafik.

Samtalet handlar om hur det går att ta sig an kollektivtrafik som en matematisk utmaning, om samspel mellan människa och teknik och i slutänden en bättre reseupplevelse.

Digitalsamtal #238 – Läkarnas nya digitala vardag

Publicerad 24 mars, 2021

person wearing lavatory gown with green stethoscope on neck using phone while standing

Begreppet ”sjukvårdens digitalisering” handlar oftast om journalsystem, om AI-baserade verktyg som ger stöd när diagnoser ska ställas och andra avancerade och stora system. Men det finns också en mer patientnära och vardaglig användning av teknik: I mötet mellan läkare och patient på en vårdcentral. Här blir tekniken ett verktyg i det informella lärandet eller prylar som ger tillgång till kontinuerliga men kanske lite mer osäkra pulsmätningar. 

Hur den här teknikanvändningen påverkar sjukvården har Helena Vallo Hult undersökt i sin avhandling vid Högskolan Väst. Parallellt med sitt arbete som verksamhetsutvecklare på NU-sjukvården är det läkarnas vardagsanvändning av digital teknik och deras digitala arbetssätt hon studerat under sex år.

I veckans avsnitt av Digitalsamtal berättar hon om forskningens resultat.

Nästa sida »

Copyright © 2023 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in