Vill du blogga från favoritkaféet, då är en mini-pc ett bra köp. Men har du inte redan en dator hemma, köp en dit först.
Det är bloggaren Daniel Pernikliskis slutsats efter att ha testat fenomenet ”mini-pc” för Din Ekonomis räkning.
— Den är precis så stor att det går att skriva på den. Och precis så liten att man faktiskt tar med den när man går hemifrån, säger Daniel Pernikliski och fortsätter:
— Men ska man sitta länge och skriva så är det otroligt mycket skönare för både ögat och handen att göra det vid en större dator.
Han tycker därför att en mini-pc är i första hand är ett komplement för den som ofta befinner sig på språng. Och som vill göra mer än att hålla koll på mailen.
— Till det duger en mobiltelefon. Det här är för den som vill skriva och surfa också, konstaterar Daniel Pernikliski.
Datorn han har testat är en av många i det växande produktsegmentet för så kallade mini-pc. De första modellerna lanserades i Sverige i våras, och inför julhandeln har utbudet ökad ordentligt.
— Att vänja sig vid de små tangenterna tar ett tag. Men går man ett snäpp upp, till en vanlig bärbar, så blir den oftare kvar hemma, för att datorn blir lite för stor.
Jämfört med en ”vanlig” bärbar dator är den mest uppenbara skillnaden just storlek och vikt, ofta mindre än ett A4-block och med en vikt någonstans runt kilot.
Den modell Daniel Pernikliski testat är extra smidig på språng, tack vare att det mobila bredbandet är inbyggt. Med ett simkort instoppat är datorn en fullfjädrad internetmaskin. Med de billigare modellerna behövs istället ett usb-modem för att komma ut på nätet.
Trots att det blir ytterligare en pryl att packa i väskan blir en sån Daniel Pernikliskis val:
— När priset ligger runt 5000 kronor är det i högsta laget. Men runt 3000 är det absolut ett bra köp, säger han.
Guide/Minidatorer
Minidatorerna, som på engelska fått namnet netbooks, finns från 2000 kronor och uppåt. Skillnaden mellan billigt och dyrt ligger bland annat i:
- Hastighet – dyrare dator innebär både snabbare processor och mer minne.
- Lagringsutrymme – högre pris ger mer lagringsutrymme. Hur man kommer att använda datorn avgör hur mycket som behövs. Tänker man inte ha med sig massor av musik och bilder behövs knappast 160 gigabyte. Acer och Asus har modeller där hårddisken saknar rörliga delar, så kallad solid-state drive. Innebär att datorn saknar rörliga delar och därmed blir tåligare.
- Skärmstorlek – varierar mellan 7 och 10 tum, där trenden är växande skärm med högre pris.
Inbyggt 3G – det går att ansluta ett modem för mobilt bredband till alla modeller, men några av de dyrare har möjligheten inbyggd. Allt som behövs är att stoppa in ett sim-kort.
Däremot finns inget tydligt samband mellan vikt och pris. Asus Eee 701SD är en av de absolut billigaste modellerna, med klen processor och lite minne, men också bland de allra lättaste.
Värt att tänka på är att tangentborden på de här datorerna är små. Kan därför finnas anledning att känna på en dator i butik innan köp.
Två operativsystem är vanliga på minidatorerna: Windows och Linux.
Företag lanserat modeller i Sverige är bland andra Acer, Asus, Fujitsu-Siemens, HP, LG, MSI och Toshiba.
Skriv en kommentar