• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

Bli en skarpare FoU-chef

Publicerad 27 maj, 2008

För chefer med ansvar för teknisk innovation räcker inte vanliga ledarskapsutbildningar. Det behövs dessutom en förståelse för hur teknikutvecklingen påverkar verksamheten.


— Som FoU-chef måste man förstå teknikens dynamik, hur verksamheten påverkas av att teknologier kommer och går, säger Lars Trygg, ansvarig för International Management of Technology, chefsutbildningen som ges av Chalmers-bolaget Champs.

— Utmaningen är att bygga en organisation som är bra på att leverera idag, samtidigt som man utvecklar för framtiden, fortsätter han.

Första gången kursen arrangerades var 1991. Sedan dess har 300 tekniska chefer, från flera av Sveriges största teknikföretag, gått utbildningen. Rickard Svensson, FoU-ansvarig för Tetra Paks automationslösningar för livsmedelsproduktion, är en av dem som var med senast.

— De riktigt stora nyheterna är inte så många, men det är däremot aha-upplevelserna och polletterna som trillar ner, säger han.

Nu har han just avslutat kursen, och han är nöjd. Fem dagar i Nice i höstas, sju dagar i Tokyo och Peking i januari och slutligen fem dagar i Boston i mars – alla platser med mycket hög innovationsdensitet – har gett inblickar i många olika aspekter av innovationsprocessen, bland annat hur den skiljer sig åt i olika delar av världen.

— En viktig sak är att inse att innovation inte bara är att utveckla något. Det måste också lyckas på marknaden. Kursen tar upp hela den problematiken, hur man går från idé till lyckad produkt.

Som ett konkret exempel lyfter Rickard Svensson fram föredraget med Ralph Katz från MIT.

— Han betonade hur viktigt det är att inte hasta fram lösningar, att man måste fundera ordentligt på vad problemet faktiskt är.

Ralph Katz visade varför med ett fall från det militära. Det ursprungliga uppdraget var att ta fram ett fordon för trupptransport. Men resultatet blev en oanvändbar maskin som kunde ta fyra personer istället för elva, eftersom den försetts med massor av andra funktioner.

Alla exempel från verkligheten är något Rickard Svensson uppskattar med kursen. Att alla deltagarna är FoU-ansvariga från olika branscher en annan. Och det är något som hans chef Marie Samuelsson också ser som en stor fördel.

— Vidareutbildning är viktigt också när man nått långt i sin karriär, men det kan vara svårt klara internt. Att då få inspiration utifrån och se hur andra företag i andra branscher tar sig an liknande utmaningar ger mycket, säger hon.

Arkiverad under: Bloggat Taggad som: företagande, FoU, innovation

Om Anders Thoresson

Frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator. Frågar, skriver, pratar.

Mitt nyhetsbrev, varje fredag

Varje fredagseftermiddag skickar jag ut ett kort nyhetsbrev. Det innehåller länkar till de texter jag publicerat under veckan, här på bloggen och hos mina uppdragsgivare, senaste avsnittet av Digitalsamtal och länkar till några läsvärda texter jag hittat.

Läsarkommentarer

Skriv en kommentar Avbryt svar

Missa inte min kommande gratis-bok med tips för uppgiftslistan, kalendern och e-posten!

Copyright © 2021 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in