Många som köper en Ipad tror att de skaffar sig ett arbetsredskap, en läsplatta och en spelmaskin. Allt stämmer. Men finns det barn i familjen kommer det inte dröja länge innan de upptäcker att iPaden kan roa också dem.

Här är tips på tretton appar, spel och annan underhållning, som kommer få barn i åldersspannet två till sex år att försöka rycka iPaden ur händerna på sina föräldrarna:

Flight Control HD

En storsäljare till Iphone, som gör sig ännu bättre på den större skärmen. Uppdraget är enkelt: Flygplan och helikoptrar ska ledas till rätt landningsbana. Vilken det är avgör färgen på flygplanet. Enkelt när det finns en handfull plan och helikoptrar på skärmen, betydligt svårare att undvika kollisioner när luftrummet är fullt.

Flight Control HD, 38 kronor i iTunes Store.

Lego Creationary

Som sällskapsspelet Pictionary, fast med Lego. Slå med tärningen för att se vilken kategori det kommer att byggas i. Sen börjar en figur sättas ihop på skärmen, och spelarens uppgift är att så snabbt som möjligt avgöra vilken av de fyra alternativen det ska bli. Fel svar, och spelet är slut. Kul, även om antalet ”byggsatser” gärna hade fått vara fler.

Lego Creationary, gratis i iTunes Store.

Pebble Jump

En spelplan med hål. I några ligger det kulor, de flesta är tomma. Genom att använda en kula för att hoppa över en annan plockas de en efter en bort från spelplanen. Målet är att få en enda kvar och att den har landat i det stjärnmärkta hålet.

Pebble Jump, 7 kronor i iTunes Store.

Cut The Rope

En godissugen groda/ödla. Och en rödgul sötsak av oklar sort. Problemet är att karallamellen sitter fast i ett eller flera snören. Spelarens uppdrag är att skära av snörena i rätt ordning, så att suget hos den lilla grön krabaten stillas. Allt eftersom man löser banorna kommer fler hinder och hjälpmedel till, som ballonger, vassa spikar och luftpumpar.

Cute The Rope Lite, gratis i iTunes Store.

Slice It

Geometriträning som efter några nivåer blir en utmaning också för föräldrarna. En triangel, rektangel eller annan månghörning ska delas i ett visst antal delar, och det ska ske genom att använda ett visst antal pennstreck. Rätt antal delar är lika viktigt som att det sker med rätt antal streck. Det låter enkelt. Det är enkelt. I början.

Slice It Lite, gratis i iTunes Store.

Geared

Mer problemlösning. Här är det ett litet kugghjul som ska fås att rotera, genom att steg för steg bygga sig fram till det med andra kugghjul av varierande storlek. Gravitationen är med och ställer till problem. Bygger man inte i rätt ordning rasar hela konstruktionen ihop.

Geared, 22 kronor i iTunes Store.

Drop7

Matematikträning i Tetrisanda. Kulor med siffror släpps ner i rutmönstret. Så snart en kula ligger i en rad eller kolumn där siffran stämmer med antalet kulor försvinner den. En hel del strategi behövs, men eftersom det inte finns någon form av tidsbegränsning går det bra att tänka i lugn och ro.

Drop7, 22 kronor i iTunes Store.

Dino Math

Mattekunskap för de minsta. Addition och subtraktion tillsammans med dinosaurier i olika färg och form.

Dino Math Lite, gratis i iTunes Store.

Doodle Buddy

Ett ritprogram med olika bakgrunder, klistermärken, pennor och kritor. De färdiga konstverken går att skicka iväg med e-post eller spara till bildalbumen i iPaden.

Doodle Buddy, gratis i iTunes Store.

Drawing Pad

Också detta är ett ritprogram, med ungefär samma möjligheter som Doodle Buddy. Den största skillnaden är att gränssnittet är lite enklare att förstå sig på, att det är tydligare vilken typ av ritverktyg och vilken färg man väljer och att klistermärkena är lite mer verklighetstrogna.

Drawing Pad, 15 kronor i iTunes Store.

Cute Friends

Inget spel, men tvååringen tycker det är kul att peka på djur som låter.

Cute Friends Lite, gratis i iTunes Store.

Memory Fun

Till utseendet ett väldigt fult memoryspel, men det stör inte barnen.

Memory Fun, gratis i iTunes Store.