GneoWorkhack pratade Johan Lange om det metoder som världens ledare använder och har använt för att klara sina stressiga jobb. En av personerna som passerade förbi i Johans presentation var Ike Eisenhower och hans beslutsmatris.

I den finns två axlar (bråttom och viktigt) och fyra kvadranter (bråttom och viktigt, bråttom men inte viktigt, inte bråttom men viktigt och slutligen varken bråttom eller viktigt). Tanken är att matrisen ska användas för att bringa ordning i allt som måste göras:

Placera ut alla uppgifter i den ruta där de hör hemma. Risken är stor att du upptäcker alldeles för mycket i bråttom och viktigt-hörnet. Utmaningen blir då att flytta saker.

Och hur gör man det?

Genom att planera hamnar uppgifter i inte bråttom men viktigt, genom att delegera i bråttom men inte viktigt (för mig att utföra) och genom att prioritera (bort) kan saker hamna i inte bråttom, inte viktigt.

Medan jag hörde Johan prata kom jag ihåg en app jag snubblade över för något halvår sedan. Gneo har gett sig in i getingboet med appar och tjänster för att göra listor genom att spela ner hela listmetaforen. Istället är det Eisenhower-matrisen som är den primära vyn för det som behöver göras, med möjlighet att enkelt flytta uppgifter mellan de olika hörnen.

Jag har testat som hastigast och kunde ganska snart konstatera att Gneo inte kunde ersätta OmniFocus för mig. Det går att dela in uppgifter i olika projekt och det finns grundläggande funktioner för återkommande uppgifter. Men jag har för många parallella projekt på gång samtidigt för att det skulle gå att hantera i Gneo och behöver dessutom bättre funktioner för återkommande uppgifter än vad appen i nuläget kan erbjuda.

Är man däremot Evernote-användare (vilket jag inte är) så ser Gneo genast lite mer lockande ut.

Om någon har testat att använda Gneo under en längre period är jag nyfiken på era erfarenheter.