Föreläsningar

Boka en föreläsning

7 + 11 =

Anlita mig som föreläsare

Vid sidan av mina uppdrag som skrivande journalist gör jag allt fler uppdrag som föreläsare, med utgångspunkt i det jag skriver.

Omvärldsbevakning på nätet

I Häng med i informationsflödet – gratisverktygen som ger dig koll. ger jag tips på gratistjänster som gör det möjligt att hänga med i informationsflödet på nätet. I förläsningsform visar jag hur du kan slippa surfa runt till alla webbsidor du är intresserad av och istället få nya rubriker levererade till dig när dina favoritsajter publicerat något nytt. Jag visar också hur du kan sätta upp automatiska bevakningar som skickar dig ett meddelande om någon bloggar om ditt företag eller hur du kan hålla koll på myndighetsbeslut som är relevanta för er verksamhet.

För dem som redan är bekanta med RSS kan jag ge mer avancerade tips om metoder för omvärldsbevakning, som jag gjorde på knytkonferensen Webcoast våren 2014.

Sociala medier som reporterverktyg

Bygger vidare på omvärldsbevakningen, men med tillägg som är extra användbara för journalister. Facebook, Twitter och Instagram blir i allt större utsträckning oumbärliga arbetsverkyg för reportrar. Tack vare de sociala mediernas genomslag är de bland annat användbara för att hitta intervjupersoner.

Den här föreläsningen ger jag varje termin för journaliststudenter på JMG i Göteborg, men emellanåt även för yrkesverksamma journalister.

Digitalt källskydd

För journalister, så väl blivande som yrkesverksamma, föreläser också jag om grundläggande it-säkerhet med fokus på digitalt källskydd: Vilka risker som finns och hur man kan hantera dem.

Den här föreläsningen bygger på den Internetguide som SJF och .SE gett ut och det extramaterial om källskydd i mobilen som jag skrivit.

Barn och internet

Under det senaste året har jag skrivit en hel del om barn, föräldrar och internet på Teknikbloggen på dn.se. Jag har blandat intervjuer med svenska forskare med mitt eget teknikkunnande och mina egna erfarenheter som förälder till två barn. Och de blogginläggen har nu blivit två föreläsningar:

  • En där jag träffar barn från lågstadieåldern och uppåt. Jag pratar om nätetik och digitalt självförsvar, vad man kan göra för att minimera riskerna med att använda nätet.
  • En där jag träffar föräldrar, ger dem tips och råd. Varnar för föräldrafilter och pratar om att de problem deras barn eventuellt får online inte handlar om teknik utan mänskliga relationer. Och hur man som vuxen kan vara ett stöd för sina barn utan att ha full koll på hur tekniken fungerar.

Programmering för barn

Jag hör till dem som tror att barn behöver lära sig så mycket som möjligt om hur datorer och internet fungerar. Att det är en förutsättning för att kunna fatta bra beslut som medborgare och konsumenter.

I Internetguiden Barnhack argumenterar jag för varför det här är viktig kunskap och ger tips på hur man som vuxen kan hjälpa barnen att få den – och på köpet skaffa sig den själv.

Ett av förslagen är att bygga egna spel med Scratch. Vill ni ha hjälp att komma igång på fritids eller i ett annat sammanhang kommer jag och lär er grunderna.

Shares
Share This